TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. július 16., csütörtök

Cukkini és túró avagy Valami kezdődik

Szeretem a cukkinit, és ezt tudja más is.
A cukkini érik, terem, és másnak is.
A cukkinit leszedem, és más is.
Cukkinim van és kapok is.
Még jó, hogy a cukkinit szeretem, és ezt jól tudja más is. 
...azt hiszem valami kezdődik...
















CUKKINIKRÉMLEVES HIDEGEN,
    ZABPELYHES TÚRÓGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
1 kg cukkini
1 p. tejföl
3-4 ger. fokhagyma
1 szál szárzeller 
 (akár el is hagyható, de szerintem kicsit teltebbé teszi a leves ízét és még nem lesz „zavaróan” zelleres)
1 ek. kristálycukor
2-3 ek. liszt
friss kapor
25 dkg túró
3 ek. zabpehely
őrölt kömény
bors, só
A cukkiniből kb.15 dekát félreteszünk.
A többit felkockázzuk és egy kevéske olívaolajon, megsózva, saját levében pároljuk 10 percig, közben hozzáadjuk az aprított fokhagymát és szárzellert, borssal és finomra vágott kaporral ízesítjük.
Ezután felöntjük 1,2 liter vízzel 15 perc alatt puhára főzzük.
Ez idő alatt, a maradék tejfölből, lisztel habarást készítünk és a levesünket besűrítjük, a félretett cukkinit pedig apró, 0,5 centis kockákra daraboljuk.
Amikor a levesünk besűrűsödött, szép simára turmixoljuk, utóízesítjük, egy kanálka cukorral finomítjuk, és a még melegen beleszórjuk az apró cukkini kockákat. Hűtőben, jól lehűtjük.
A túrót, 2 evőkanál tejföllel és a zabpehellyel alaposan összekeverjük, sózzuk, borsozzuk és egy picike köménnyel ízesítjük, majd néhány órácskára (akár egy éjszakára) hűtőben pihentetjük, hogy összeérjen és jól formázható masszát kapjunk.
Tálalás előtt a túróból gombócokat formálunk és a hideg levesbe rakva, kedveskedünk vendégeinknek vagy magunknak :)     

 












Csak úgy mint eddig, cukkinis receptjeimnél a cukkini felhasználásra kerülő mennyiségét jelzem (1kg), tehát maggal és héjasan.
Amennyiben valaki lehámozza és a magrészét eltávolítja, úgy azt a mennyiséget adja hozzá a jelzetthez. 
Én amíg nem „muszáj”, nem „öreg” a cukkini, nem szoktam ezzel pöcsö foglalkozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése