Egy jó kis tartalmas leves, így egyszerűen, mint a hétköznapokon, nincs benne semmi különleges, pláne nem extra... (talán csak egy kis szeretet :) )
TÁRKONYOS KARALÁBÉLEVES, PULYKAHÚSSAL
Hozzávalók:
25 dkg pulykamell
35-40 dkg karalábé
10 dkg sárgarépa
1 kisebb fej vöröshagyma
2 dl tej
5 dkg apró tészta
1 csapott ek. kristálycukor
1 tk. köménymag
tárkony
vaj
só
A vöröshagymát felaprítjuk és egy kanlányi vajon üvegesre pirítjuk, közben hozzáadjuk a felkockázott sárgarépát is és egy teáskanálnyi köménymagot; kevergetve, addig pirítgatjuk amíg a répa kicsit kiadja a színét és a kömény szépen kipattog (5-6perc).
Aztán jöhet a felkockázott pulykahúst, sózzuk és szintén, egy 5-6 percig pirítjuk, pároljuk „saját levében”.
Közben a karalábét is kockákra daraboljuk, majd a húsos alap közé dobjuk. Felöntjük legalább 1,2 liter vízzel, és felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a száraz tésztát, szükség szerint sózzuk, tárkonnyal ízesítjük és készre főzzük, amikor már minden szépen megpuhult, illetve az utolsó 1 percben beleöntjük a tejet, beleszórjuk a cukrot és még egyet forralunk rajt.
Közben a karalábét is kockákra daraboljuk, majd a húsos alap közé dobjuk. Felöntjük legalább 1,2 liter vízzel, és felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a száraz tésztát, szükség szerint sózzuk, tárkonnyal ízesítjük és készre főzzük, amikor már minden szépen megpuhult, illetve az utolsó 1 percben beleöntjük a tejet, beleszórjuk a cukrot és még egyet forralunk rajt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése