Ha elkezdődött, hát elkezdődött, a cukkiniről nem is kívánok most többet, okosabbat írogatni, lesz még rá alkalom :)
De a petrezselyem zöldje megérdemel egy két szót.
Mostanában, egyszerűen azt szokták mondani, hogy nem divat; a TV műsorokban, pedig úgy emlegetik, hogy „lépjünk már túl rajta”. Ez valószínűleg az indokolatlan, petrezselyemzölddel való, megszórást, díszítést értik. Remélem.
Én imádom az friss, üde ízét, sokszor még az egyszerű vajas kenyeremre, vagy a szendvicseimbe is belecsempészem. Az olyan ételek, mint például a következő rakott cukkini kimondottan megérdemli, hogy fűszerként használjam (és még meg is szórom vele) :)
RAKOTT CUKKINI, FÜSTÖLT SAJTTAL
Hozzávalók:
1 kg cukkini
50 dkg darált hús
15 dkg rizs
20 dkg paprika
10 dkg füstölt sajt
2 p. tejföl
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek. mustár
2 db babérlevél
1 cs. petrezselyemzöld
zsemlemorzsa
olívaolaj
zsemlemorzsa
olívaolaj
só
A vöröshagymát kis kockákra vágjuk, és egy kevéske olívaolajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst.
Amikor a hús kifehéredett, belekeverjük a mustárt és az idő közben felkockázott paprikát, megsózzuk, felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi és szép lassan 45-50 perc alatt puhára pároljuk, a végén a levét teljesen elforraljuk.
Közben elkészítjük a párolt rizst amit, sóval és babérlevéllel ízesítünk.
A kész darált hús közé keverjük a párolt rizst, és egy nagy csokor aprított petrezselyemzöldet.
Egy 20×32 centis kis tepsit, kiolajozunk, meghintjük egy kis zsemlemorzsával.
A füstölt sajtot felét lereszeljük.
A cukkinit félcentis karikákra (méretfüggően, félkarikákra) szeleteljük és a felét, szépen, takarásba a tepsibe rakosgatjuk, kicsit megsózzuk, (figyelembe véve a húsos rész sósságát), egységesen eloszlatjuk rajt a „tölteléket”, amire rákenjük az egyik pohár tejfölt és megszórjuk a lereszelt sajttal.
A cukkini szeletek másik felét a tetejére pakoljuk és a másik pohár tejföllel lekenjük, 2-3 kanál olívaolajjal meglocsoljuk, kicsi megsózzuk.
Előmelegített gázsütő 4 fokozatán 1 óra alatt, szépen, lassan egybesütjük; amikor kivesszük a sütőből ráreszeljük a maradék sajtot.
Ezt az rakottast is (mint általában), egy kis hűlés után, könnyebben, szebben tudjuk kiszelni
Csak úgy mint eddig, cukkinis receptjeimnél a cukkini felhasználásra kerülő mennyiségét jelzem (1kg), tehát maggal és héjasan. Amennyiben valaki lehámozza és a magrészét eltávolítja, úgy azt a mennyiséget adja hozzá a jelzetthez. Én amíg nem „muszáj”, nem „öreg” a cukkini, nem szoktam ezzel pöcsö foglalkozni.
A füstölt sajtot felét lereszeljük.
A cukkinit félcentis karikákra (méretfüggően, félkarikákra) szeleteljük és a felét, szépen, takarásba a tepsibe rakosgatjuk, kicsit megsózzuk, (figyelembe véve a húsos rész sósságát), egységesen eloszlatjuk rajt a „tölteléket”, amire rákenjük az egyik pohár tejfölt és megszórjuk a lereszelt sajttal.
A cukkini szeletek másik felét a tetejére pakoljuk és a másik pohár tejföllel lekenjük, 2-3 kanál olívaolajjal meglocsoljuk, kicsi megsózzuk.
Előmelegített gázsütő 4 fokozatán 1 óra alatt, szépen, lassan egybesütjük; amikor kivesszük a sütőből ráreszeljük a maradék sajtot.
Ezt az rakottast is (mint általában), egy kis hűlés után, könnyebben, szebben tudjuk kiszelni
Csak úgy mint eddig, cukkinis receptjeimnél a cukkini felhasználásra kerülő mennyiségét jelzem (1kg), tehát maggal és héjasan. Amennyiben valaki lehámozza és a magrészét eltávolítja, úgy azt a mennyiséget adja hozzá a jelzetthez. Én amíg nem „muszáj”, nem „öreg” a cukkini, nem szoktam ezzel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése