A kapros-túró már gyermek korom óta nagy kedvenc (hm, ez is) és első sorban, kölyök fejjel nem a sós, fűszeres, közkedvelt válozatával jutalmaztak, hanem az édessel. Kapor szezonban elég volt nekem, egy kis tejföllel, cukorral, kikeverve és egyből csendben, nyugalomba maradtam...
...amíg volt a tálkámban kapros-túró, egyszerűen, a maga valójában, nem kellett hozzá, süti, pikóta, stb. csak kis kanál.
A kapor, egyébként (csak úgy mint általában a többi fűszernövény) gyógynövényként is ismert, és a népigyógyászat is alkalmazza ősidők óta. Többek között emésztés javító, vércukorszint csökkentő, a koleszterinszintre és a vérnyomásra is jótékony hatással van; de még a kapor teát is ajánlják, a szoptató kismamáknak a tejképződés megsegítésére.
Ükanyáink az ötletes uborkafű néven is emlegették; de sokkal régebben boszorkányság ellen is alkalmazták „mágikus erejét”.
KAPROS-TÚRÓS SÜTI, MAZSOLÁVAL
Hozzávalók:
25 dkg liszt + szórás
20 dkg porcukor
25 dkg túró
5 dkg vaj+ kenés
5 dkg mazsola
2 db tojás
2 dl tej
1 cs. sütőpor
friss kapor
A mazsolát beáztatjuk, hogy szépen puhuljon fel. (Ha épp akad otthon, egy kis rum sem árt neki.)
A
tojásokat a cukorral alaposan felverjük, aztán hozzáadjuk a tejet, belemorzsoljuk a túrót és még egy csomag vaníliás cukorral is ízesítjük
A vajat felolvasztjuk.
A liszttel elkeverjük a
sütőport, és belekeverjük a túrós-tejes részbe, majd hozzákeverjük a nem forró, olvasztott vajat, valamint a lecsepegtetett, kinyomkodott mazsolát és a nagyon finomra aprított kaprot.
Egy kb.: 20×32 cm kis tepsit vékonyan kivajazunk és kilisztezzük.
A tésztát beleöntjük a tepsibe és előmelegített sütőben 4-5fokozaton kb. 35 perc alatt
szépen megsütjük.
Figyeljük!!! mert természetesen (mint általában) ez a süti is sütőfüggő!!!
Alkalmazzuk a tűpróbát, tehát egy nagyobb tűvel, vagy keskeny pengéjű késsel bökjünk a süti középébe, az előírt idő elteltével (körül), és ha a pengén nem észlelünk „nyers tésztát”, akkor az már megsült.
Csak 1 válasz, még a kérdés előtt: a kapor mennyisége, nálam most 5-6 szál volt, (tudom, hogy néhol ez az íz furcsa lehet, ha még nem próbáltuk), bár szerintem ez a mennyiség még nem tolakodó. A második, harmadik sütéskor, lehetünk már bátrabbak.
Ja! mert tuti, hogy többször kell ilyen finomságot sütnünk ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése