Mivel általában magamnak főzök, és mindig újat, ritkán kényeztethetem szerénységemet, többször főzős étkekkel. Azonban el kell fogadnom azt a tényállást, hogy egyre több az ilyenféle kincs a receptoáromban :)
Ezekkel a csombocskákkal is úgy jártam (mint már sokszor), valamit elképzeltem, neki láttam az előkészületeknek, megcsörrent a telefonom, és riasztást kaptam, hogy az egyik barátomnál hihetetlen fontos sörmennyiség halmozódott fel és ezt azonnali hatállyal meg kell szüntetni...
Mit tehettem volna mást?
A combokat gyorsan lepirítottam, közben a zöldségeket feldaraboltam, közé szórtam, felöntöttem lefedtem...
...aztán vizuálisan alakítottam magamon egy kicsit (mégis csak emberek közé megyek).
A tüzet eloltottam, az étket meg majd holnap befejezem.
...és elindultam egy igazi baráti beszélgetésre.
...a többire nem emlékszem ;)
CSIBECOMBOK ZÖLDSÉGES SZAFTBAN,
MORZSÁBA FOGATOTT GOMBÓCCAL
Hozzávalók:
8 db csirke alsócomb
20 dkg sárgarépa
20 dkg zeller
1 nagy fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
1 p. tejföl
1 dl fehérbor
1-2 ek. liszt
zsálya
só
A gombóchoz:
50 dkg burgonya
15 dkg liszt
2,5 dkg vaj
1 db tojás
szerecsendió
bors, só
zsemlemorzsa
A megtisztított csirke alsócombokat, besózzuk és egy nagyobb edényben, forró zsiradékon lepirítjuk.
Ezalatt a vöröshagymát, a zöldségeket felkockázzuk; a fokhagymát is apró kockákra daraboljuk és a combok közé szórjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük fehérborral (ami az edény aljáról pompásan „felkapja”a finom pörköt) és annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Szükség szerint főzés közben a vizet pótoljuk.
Amikor megpuhult minden, aprított zsályával ízesítjük és tejfölös habarással besűrítjük.
Közben a burgonyát héjában megfőzzük, majd burgonyanyomón átpasszírozzuk.
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és összegyúrjuk a burgonyával; ez egy viszonylag laza massza lesz.
A megtisztított csirke alsócombokat, besózzuk és egy nagyobb edényben, forró zsiradékon lepirítjuk.
Ezalatt a vöröshagymát, a zöldségeket felkockázzuk; a fokhagymát is apró kockákra daraboljuk és a combok közé szórjuk, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük fehérborral (ami az edény aljáról pompásan „felkapja”a finom pörköt) és annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Szükség szerint főzés közben a vizet pótoljuk.
Amikor megpuhult minden, aprított zsályával ízesítjük és tejfölös habarással besűrítjük.
Közben a burgonyát héjában megfőzzük, majd burgonyanyomón átpasszírozzuk.
A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük és összegyúrjuk a burgonyával; ez egy viszonylag laza massza lesz.
Enyhén vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, amiket sós
forrásban levő vízben kifőzünk.
Nagyon guszta, mindenképpen felveszem a kipróbálandók listájára :-)
VálaszTörlés:) egyébként egy picikét én is meglepődtem azon hogy milyen finom lett ;)
VálaszTörlés