Mostanság, amikor csicsókát vásárolok, és ha tehetem, próbálok apróbb, kerekded, bütyök menteset válogatni. A tisztítását pedig egyszerűen, egy konyhai, zöldség tisztításra ítélt kefével, dörzsivel végzem.
Amikor nem, akkor pedig nem törődöm (mert felesleges és értelmetlen) a bütykök elvesztésével, hopp lenyisszantom és egy késsel megkapargatom, előkelő esetben igénybe veszem a zöldséghámozó segédeszközt.
Na, de amit készítettem belőle illetve vele az (szerényen szólva) mennyei, isteni, a szférákból áldásként pottyant manna, amely megkoronázta az egész, olykor-olykor homályosodó szürkébe burkolódzó mitsemér napomat.
Röviden ennyi :)
CSICSÓKÁS ZÖLDEK KÖZT PÁROLT CSIRKEMELL
Hozzávalók
4 db csirkemell filé (kb.:1/15 dkg)
4 db csirkemell filé (kb.:1/15 dkg)
60 dkg csicsóka
1 db kisebb saláta cukkini
1 szál sárgarépa
1 fej lilahagyma
10 dkg laska gomba (csak azért mert volt; egyébként elhagyható)
1/2 citrom
szerecsendió
bors, só
Az egész csirkemelleket kissé bevagdossuk, úgy mintha irdalnánk, majd sóval, borssal és frissen reszelt szerecsendióval bedörzsöljük.
A zöldségeket felkarikázzuk, feldaraboljuk.
Egy nagyobb edényben, hevített olívaolajon 5 percig elősütjük, mindkét oldalukról a melleket; és közé dobjuk a felkarikázott csicsókát és sárgarépát (a gombát is , ha használunk), kb.: 1 dl vizet öntünk alá.
Fedő alatt kb.:25 percig pároljuk, (én úgy kedvelem, hogy még roppanós a zöldség) majd beleszórjuk a cukkinit és a lilahagymát sózzuk, borsozzuk és már fedő nélkül, a teljes levét elforralva készre pároljuk. A párolás végén citromlével és petrezselyem zölddel ízesítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése