Csak néhány dolog a csicsókáról:
(amit összegyűjtöttem)
(amit összegyűjtöttem)
5×, 6× nagyobb rosttartalma mint a burgonyáé.
Kálium, kalcium, cink,
magnézium, foszfor.
B1–,
B2-, és C-vitamin, béta-karotin.
Meggátolja a székrekedés kialakulását.
Rendszeres fogyasztása alkalmas a magas vérnyomás, és a túltáplálkozásból eredő elhízás enyhítésére.
(ez nekem is jó lenne)
A cukorbetegek diétájának fontos elem lehet.
Elűzi a szervezet fáradtságát, tehát élénkítőhatása is ismeretes, valamint csökkenti az édesség utáni vágyat.
Földi alma és tótrépa néven is emlegetik.
Érdekes!? Ennek az isteni gumónak az articsókához és Jeruzsálemhez semmiköze sincs, mégis angol-szász nyelvterületen Jeruzsálemi articsóka névvel illetik.
Fiatal korában, a virága révén „összekeverhető” a napraforgóval; ám egy kifejlett példány akár 3 méteresre is megnőhet.
Fiatal korában, a virága révén „összekeverhető” a napraforgóval; ám egy kifejlett példány akár 3 méteresre is megnőhet.
Én nem hámozom, csak dörzsölve tisztítom.
(zöldség tisztításra van, egy másra nem használt, elkülönített, dörzsis mosogató szivacsom)
Vannak receptek ahol a nyersen való felhasználása előtt leforrázzák, csírátlanítás végett.
(én nem)
A következő salátát azoknak ajánlom akik nagyon egészségesen szeretnének táplálkozni és azoknak akik imádják, ha egy saláta, igazából roppanós.
NYERS CSICSÓKASALÁTA TÖKMAGOSAN,
MÉZZEL ÉS PÓRÉHAGYMÁVAL
Hozzávalók:
40-50 dkg csicsóka
1/2 szál póréhagyma
2 dob. kefir
2 ek. tökmagolaj
2 ek. méz
jégsaláta
jégsaláta
bors, só
pirított tökmag
A kefireket a tökmagolajjal sóval, borssal és a mézzel kikeverjük.
Ezután beleszórjuk a vékony karikákra szeletelt póréhagymát.
Csak most tisztítjuk meg a csicsókát, (mert könnyel elszíneződik) és egy uborkagyaluval a pórés-kefires öntetbe gyaluljuk; alaposan összeforgatjuk és jól lehűtjük.
Tálalás előtt felcsíkozott jégsalátával dúsítjuk.
Egy jó adag pirított tökmaggal megszórva tálaljuk és ha még plusz egy kis mézzel is megcsepegtetjük akkor aztán...
A kefireket a tökmagolajjal sóval, borssal és a mézzel kikeverjük.
Ezután beleszórjuk a vékony karikákra szeletelt póréhagymát.
Csak most tisztítjuk meg a csicsókát, (mert könnyel elszíneződik) és egy uborkagyaluval a pórés-kefires öntetbe gyaluljuk; alaposan összeforgatjuk és jól lehűtjük.
Tálalás előtt felcsíkozott jégsalátával dúsítjuk.
Egy jó adag pirított tökmaggal megszórva tálaljuk és ha még plusz egy kis mézzel is megcsepegtetjük akkor aztán...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése