TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. november 27., csütörtök

Krémleves mánia

A burgonyakrém leves és általában a krémlevesek, gyorsan és a legegyszerűbb módon elkészíthető étkek közé tartoznak. Persze ezeket a leveseket is lehet bonyolultan és sok ideig készíteni, de sokszor ezt  feleslegesnek tartom.
És a ha van egy egyszerűen készült krémlevesünk; azt is feltudjuk dobni nagyvilági szintre egy kis ügyességgel :) 
Burgonyakrémlevest viszonylag gyakran főzök magamnak mert piszok hamar meg van...
Szeretem ha jó borsos és olykor szerecsendiót is reszelek bele; pirított kenyér- vagy szalonnakockákkal, póréhagymával, füstölt lazaccal és kaporral, vagy csak üresen, jó melegen, a hűvös estéken isteni manna lehet.  
...ha imigyen ügyeskedünk egy picit, akkor még előkelően mutatós, önmagát kívántató is lehet ;)














BORSOS BURGONYAKRÉMLEVES,  
     SONKÁVAL ÉS PÓRÉVAL KORONÁZVA
Hozzávalók:
70 dkg burgonya (kb., de lehet több is)
1 p. tejföl (175g)
1-2 ek. liszt
1 db babérlevél
1-2 ger. fokhagyma
őrölt bors
5-10 dkg füstölt sonka („hajszálvékony”)
póréhagyma
petrezselyem zöldje
szerecsendió fakultatív módon
A megtisztított burgonyát felkockázzuk és bő 1 liter sós vízben, amit babérlevéllel, fokhagyma gerezddel és bátran (illetve ízlés szerint) őrölt borssal ízesítünk, nagyon puhára főzzük, majd simára turmixoljuk. 
A tejföllel és a liszttel habarás készítünk és a levesünket besűrítjük vele.
A sonka szeleteket vékony csíkokra vágjuk és 1-2 kanál olívaolajon ropogósra pirítjuk.
Tálaláskor a sonkacsíkokkal, apró póréhagyma kockákkal, petrezselyemmel megszórva kínáljuk. 
...de a sonka alatti olajat sem kell kidobni, mert isteni íze van annak is.         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése