Ismét egyszerű és nagyszerű receptet kerestem a blogkóstoló alkalmával.
A fordulót Fűszermánia Gabi „rendezi” aki teljesen véletlenül az én műveimből kóstolgatott és az elmúlt hónapra való tekintettel az egyik tökös étkemet készítette el.
Akit pedig nekem sorsolt az Katica és az ő konyhája.
A rengeteg finomság között találtam a „Karácsonyi apró sütik Németországból” címkével ellátott, kandallónál melegedős, kis édes, de jó így együtt, szeretet teljes apróságokat.
Mivel hamarosan itt a karácsony, egyből le is csaptam a témára, amiből szinte az összeset elkészítettem volna de a választásom a következő lett, mert minden kedvencem benne van ebben a kis semmiségben.
...és feláldoztam az 1000 éves szilvalekvár múmiámat is :)
...és feláldoztam az 1000 éves szilvalekvár múmiámat is :)
MÁKOS-SZILVALEKVÁROS TALLÉR
Hozzávalók
10 dkg sertészsír
10 dkg sertészsír
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
5 dkg darált mák
25 dkg liszt
1 tojás sárgája
1 mk. őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
a tetjére
kb. 10 dkg sűrű szilvalekvár
porcukor esetleg fahéjasan a szóráshoz
A lisztet, a porcukrot elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, hozzáadjuk a mákot és a tojás sárgáját és gyorsan, de alaposan összegyúrjuk.
Ezután a tésztából kis golyókat formálunk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket, egy fakanál nyelével (nekem jó volt erre az ujjam is ) mélyedéseket nyomkodunk a közepükbe és betöltjük szilvalekvárral.
175 fokos sütőben (gázsütő 2-3 fokozat) 15-20 percig sütjük.
A sütőből kivéve, még melegen, meghintjük porcukorral; már 10 perc pihentetés után, egy hihetetlen finom omlós apró sütit majszolhatunk.
Állítólag 2-3 hétig is eltartható.
...bár fogalmam sincs, hogy ezt honnan lehet tudni :/ :)
porcukor esetleg fahéjasan a szóráshoz
A lisztet, a porcukrot elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral, hozzáadjuk a mákot és a tojás sárgáját és gyorsan, de alaposan összegyúrjuk.
Ezután a tésztából kis golyókat formálunk, egy sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk őket, egy fakanál nyelével (nekem jó volt erre az ujjam is ) mélyedéseket nyomkodunk a közepükbe és betöltjük szilvalekvárral.
175 fokos sütőben (gázsütő 2-3 fokozat) 15-20 percig sütjük.
A sütőből kivéve, még melegen, meghintjük porcukorral; már 10 perc pihentetés után, egy hihetetlen finom omlós apró sütit majszolhatunk.
Állítólag 2-3 hétig is eltartható.
...bár fogalmam sincs, hogy ezt honnan lehet tudni :/ :)
A tészta hozzávalókat
összegyúrom, és kicsi golyókat fomázok belöle, sütöpapírral bélelt
tepsibe rakom és egy vastagabb fakanál nyelével, kicsi mélyedést nyomok
bele és szilvalekvárral megtöltöm.
175 fokos sütöben 10-12 perc alatt készre sütöm, hagyom kihülni és
megszórom porcukorral, tárolása ugyan csak jól zárható dobozban,
rétegesen, 2-3 hétig jól tárolható.
Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win
Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win
Hozzávalók: 10 dkg
sertészsír
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
10 dkg porcukor
25 dkg finomliszt
5 dkg darált mák
1 tojás sárgája
1 kavéskanálnyi fahéj (elhagyható)
A tetejére kb. 10 dkg sürü szilvalekvár
Szóráshoz: kb. 4 Evökanálnyi porcukor esetleg fahéjjal keverve.
A tészta hozzávalókat összegyúrom, és kicsi golyókat fomázok belöle,
sütöpapírral bélelt tepsibe rakom és egy vastagabb fakanál nyelével,
kicsi mélyedést nyomok bele és szilvalekvárral megtöltöm.
175 fokos sütöben 10-12 perc alatt készre sütöm, hagyom kihülni és
megszórom porcukorral, tárolása ugyan csak jól zárható dobozban,
rétegesen, 2-3 hétig jól tárolható.
Jó étvágyat!
Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win
Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win
Hozzávalók: 10 dkg
sertészsír
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
10 dkg porcukor
25 dkg finomliszt
5 dkg darált mák
1 tojás sárgája
1 kavéskanálnyi fahéj (elhagyható)
A tetejére kb. 10 dkg sürü szilvalekvár
Szóráshoz: kb. 4 Evökanálnyi porcukor esetleg fahéjjal keverve.
A tészta hozzávalókat összegyúrom, és kicsi golyókat fomázok belöle,
sütöpapírral bélelt tepsibe rakom és egy vastagabb fakanál nyelével,
kicsi mélyedést nyomok bele és szilvalekvárral megtöltöm.
175 fokos sütöben 10-12 perc alatt készre sütöm, hagyom kihülni és
megszórom porcukorral, tárolása ugyan csak jól zárható dobozban,
rétegesen, 2-3 hétig jól tárolható.
Jó étvágyat!
Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win
Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win
Ez is egy egyszerü és
mégis különleges linzer, pár éve kaptam a Baránöm szomszéd Nénijétöl,
azóta minden évben megsütöm ilyenkor.
Hozzávalók: 10 dkg sertészsír
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
10 dkg porcukor
25 dkg finomliszt
5 dkg darált mák
1 tojás sárgája
1 kavéskanálnyi fahéj (elhagyható)
A tetejére kb. 10 dkg sürü szilvalekvár
Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win
Copy n Win at: http://bit.ly/copy_win
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése