Ismét emlék, ismét egyszerű, ismét finom.
Nem is tudom, miért nem regéltem nektek eddig a mi krumplikásánkról, ami viszonylag ölég gyakran előfordult nálunk még a régi szép időkben.
A krumplikását általában egy kis liszt hozzáadásával készítik, de találkozni búzadarás változattal is. A Mamikám viszont a legegyszerűbb módon, liszt nélkül készítette, pár csepp ecettel, (valóban csak pár csepp, mert ez nem savanyú, hanem egy pikáns étek) és a legtöbbször önálló ételként. Néha-néha meg esett az is, hogy köretként fogyasztottuk sült oldalas vagy tarja mellé. Mi nem szórtuk meg szalonnával és hagymával, nem tejfölöztük, mert erre ott volt a dödölle; ezzel ellenben a pirított hagymát, ami nagyon kevés sertés zsíron készült, belekevertük a kásába.
Jelen esetben, mivel ez volt itthon, egy kevéske pirított gombával egészítettem ki ez a pompás kis mannát.
Jelen esetben, mivel ez volt itthon, egy kevéske pirított gombával egészítettem ki ez a pompás kis mannát.
PIRÍTOTT HAGYMÁS KRUMPLIKÁSA
Hozzávalók:
1 kg burgonya
1 nagy vöröshagyma
1-2 db babérlevél
ecet
zsír
bors, só
A megtisztított burgonyát, felkockázzuk és sós, babérlevéllel ízesített vízben, jó puhára főzzük; leszűrjük, de a főzővizét félretesszük, majd egy burgonyatörővel alaposan összetörjük. Aztán fokozatosan, a főzővízzel hígítva és egy gyenge evőkanál ecettel valamint borssal ízesítve, kása állagúra keverjük, ehhez a mennyiséghez kb.:4 dl főzőlé kell, de ezt mindenki a saját kedvére igazíthatja. Közben megpirítjuk az apróra kocázott vöröshagymát és a zsírjával együtt a kásához kavarjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése