Előtte viszont egy-két dolog az eperről:
-csökkenti a kötőszöveti gyulladásokat és a szívbetegségek kialakulását
-jelentős a méregtelenítő hatása, de máj és érvédő hatása is ismert
-ajánlatos vesebántalmak és emésztési panaszok esetén
-fiatalít, fogyaszt és szépít
-és már a rómaiak is ismerték gyógyító erejét.
HABOS EPER-ROZÉ,
OMLÓS KEKSZ DARABKÁKKAL
Hozzávalók:
50 dkg eper
20 db omlós keksz (kakaós, vaníliás, kókuszos, ami éppen van)
2 dl Rosé bor
8 dkg kristálycukor
2 dl habtejszín
1 cs. habfixáló
Az epret megtisztítjuk.
A edényben a cukrot aranysárgára karamellizáljuk és (vigyázva, mert „fröccskölni” fog) felöntjük a borral, majd egy forralás után, amikor már a karamell felolvadt, beleborítjuk az epret. Közepes forrással 40-45 perc alatt jó sűrű, „lekvár állagúra”főzzük (kb.: 2,5-3 deci lesz belőle). Egy éjszakán át hűtőszekrényben hűtjük.
A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük.
A hideg „eperlekvárt” beleforgatjuk a tejszínhabba és a keksz darabkákkal rétegezzük.
Jól lehűtve kínáljuk, és ha még mindig akadna néhány szem eper, akkor azzal díszítjük.
TUDTAD? „Az eper védi a bőr rugalmasságát, mert segíti a kollagén termelődését.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése