TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2014. június 9., hétfő

Nem ügy, ha átgondolod

Ugye, ha az ember itthon egymagában mankózik, az még nem jelenti azt, hogy béna. Igen, jó néhány bizonyítékot fogok mutatni még arra, hogy így is lehet, jó dolgokat készíteni. (az elmúlt hónap új receptejei már így készültek) Ezt azért is tartom fontosnak, mert elég sokan vannak úgy, hogy meglátnak egy pompás étel fotót; ránéznek és szinte egyből le is beszélik magukat róla
 -Ááá, én úgysem tudok ilyent csinálni.-
Ezt csacsiságnak tartom.
Számtalanszor megkapjuk, mi, étellel foglakozó, sütő, főző, emberkék, hogy nekünk könnyű, mert...!?
Kérem szépen; én, és nem azért mert én, de mostanság is (igaz nem minden nap és nem egy család részére) egyszerű és mégis pompás ételeket készítek. Mankózva, üldögélve, de böcsülettel oda illetve előkészítve! mindent, és átgondolva, minél kevesebb bonyodalommal, nem ráizgulva; igen! kicsit több idő igénybe vételével. De lehet!
Béláim az úrban, gondolkodjunk! Mennyivel egyszerűbb lenne, ha az utolsó mondatot nem kellett volna leírnom vagy most mindenki mankózik?, de még így is lehet, mondom.















ZSÁLYÁS RIZSES-KÁPOSZTA, 
  HÚSGOLYÓKKAL SÜTVE
Hozzávalók:
60 dkg fejes káposzta
15 dkg rizs
45 dkg darált sertéshús (szaftosabb)
15 dkg túró
1 ger. fokhagyma
fűszerpaprika
zsálya
őrölt kömény
bors, só
A káposztát keskeny csíkokra szeleteljük és 15-20 percre lesózzuk (nekem ehhez a mennyiséghez 2 teáskanál só elég volt és többet már nem sóztam). 
A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, majd belekeverjük a kinyomkodott káposztába, egy jó adag zsályával és egy kis őrölt köménnyel ízesítjük. Egy kis tepsit (kb.:28×19cm) kissé kizsírozunk és a rizses-káposztát egyenletesen belepakoljuk, gyengén lenyomkodjuk. 
A darált húst, a túrót, a zúzott fokhagymát, egy kevés fűszerpaprikával, sóval, borssal alaposan összegyúrjuk és kis gombócokat formálunk belőle, amiket a káposzta tetejére helyezünk.
Ezután az egészet felöntjük 0,5 dl vízzel és fóliával letakarva gázsütő 5 fokozatán 45 percig sütjük, majd nagyjából 10 percet fólia nélkül pirítjuk, ilyenkor erősebbre kapcsolhatjuk a sütőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése