A lilaburgonya és a lila húsú édesburgonya -batáta- nem ugyanaz.
Én személy szerint már mind a kettőt próbáltam és természetesen van különbség.
Pl. a lila burgonya íze burgonyás, a édes lila húsú "burgonya" mint azt a neve is jelzi édeskés, kicsit a sütőtökre emlékeztet (a narancsszínű és a lila is).
A lila burgonya főzés során veszít a színéből, míg az édes megtartja mély lilaságát.
(Valószínűnek tartom, hogy a normál lilaburgonyának is van színtartó fajtája.)
Egyébként az édesburgonyának (is) több fajtája létezik Katt.ide>>>édesburi.hu <<<
És ha már ilyen szépen tartja a színét, akkor mi mást kívánhattam meg belőle, mint egy barátságos, bizalomgerjesztő krémlevest, természetesen hót egyszerűen 😁
LILA BATÁTAKRÉMLEVES
Hozzávalók:
80 dkg lila
húsú édesburgonya (batáta)
3+1 ek. méz
3+1 ger.
fokhagyma
2 dl tejszín
1 ek. liszt
szerecsendió
só
Feta v.
Krémfehérsajt
A lila batátát
megpucoljuk és felkockázzuk.
A 3 gerezd fokhagymát
durván felaprítjuk.
3 evőkanál mézet
finoman megkaramellizálunk (nem égetünk!) az utolsó pillanatban beledobjuk aprított
fokhagymát és egyből felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a felkockázott édesburgonyát
és annyi vizet öntünk hozzá, hogy jól ellepje, megsózzuk és puhára főzzük.
Amikor
kellően megpuhult, hozzáadjuk a maradék 1 kanál mézet, és az 1 gerezd fokhagymát
szintén durvára aprítva, egy botmixer segítségével szép simára turmixoljuk, visszatesszük
a tűzre, tejszínből és lisztből készült habarással besűrítjük.
Ha
elkészült, a még forró levesünket frissen reszelt szerecsendióval fűszerezzük.
Tálaláskor
Feta vagy Krémfehér sajtot morzsolunk bele.
Csak ínyenceknek: aprított rozmaringot, olívaolajat és egy kis mézet összekeverünk és ezzel is megcsepegtetjuk a levesünk tetejét 👌
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése