Jó világ van. 😏
Legalább is a mai ebédem ezt tükrözte.
Egyébként, máj fogyasztásával nagyon könnyen tudjuk biztosítani a szervezetünk számára szükséges A-, és D-vitaminokat.
BORJÚMÁJ SZELETEK,
FEHÉRBOROS VARGÁNYÁVAL
ÉS ZELLERES BURGONYAPÜRÉVEL
Hozzávalók:
60-80 dkg borjúmáj (persze más is lehet)
20 dkg vargánya
60 dkg burgonya
1 db nagyobb zellergumó (kb.40 dkg)
1 dl fehérbor
tej
vaj
kakukkfű
bors, só
A megtisztított burgonyát és zellert felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük. (Elvileg együtt is főzhetjük, de a zellert vágjuk kisebbre, biztos ami biztos alapon, vagy főzzük külön.)
A hagyományos módon, tejjel és vajjal pürét készítünk, a végén aprított zeller zöldet keverünk hozzá.
A vargányát felszeleteljük, és szép pirosra pirítjuk, csak ezután sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, aztán ráöntjük a bort, és jól kiforraljuk.
A májat vékony szeletekre vágjuk, és hirtelen megsütjük mindkét oldalukról, majd megsózzuk.
A igazi, jó, máj sütése igényel egy kis gyakorlatot; nem szabad keménynek lennie, sőt a közepének illik rózsaszínnek maradnia (nem nyersnek), ugyi sózni csak a végén szabad, illetve tálaláskor. Na és akkor még ott van, a máj minősége is. Érdemes utána nézni.
Én, körülbelül félcentis szeleteket vágtam, picikét bevagdostam a széleit, és oldalanként 3-4 percig sütöttem, a közepesnél kicsit gyengébb lángon.
A májat frissen! tálaljuk a pürével körítve, és a vargányával koronázva, és a finom boros szaftjával meglocsolva.
Mind nagyon klassz, DE most, S.O.S ! Indiai ételek receptjét tudnád közölni? A Kislányom ott dolgozik, és decemberben haza jön. Addigra jó lenne pár ételt megtanulni, ha már egyszer hindiül nem tudok. Azt mondja a gyermek, hogy az indiai konyha nagyon jó !
VálaszTörlésCsókok! Jó téma, meglátom mit (t)ehetek, akár lehet ez egy kihívás is, annak főzni aki eddig, azt ette... Próbálkozom, de én úgy mondanám Indiai ihletésű étkek legyenek ;)
VálaszTörlés