TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2017. szeptember 6., szerda

Tészta és rakott avagy Légy lasa és ne sajnálj semit

Számomra is hihetetlen, hogy még lasange nem szerepelt a receptjeim között. 
Ennek igazándiból és nagy valószínűséggel, az lehet az oka, hogy még nem készítettem,... itthon.
Most viszont (egy szép mosoly-ú-nak köszönhetően) elérkezett az idő, hogy megalkossam és megosszam veletek, az én ŐrültenJóLasange ötletemet, amiből nem sajnáltam ki semmit se 😁
A receptjeim általában 4 főre szólnak, de ezt a lasange-t, 6 adagnak írom, ugyanakkor "gyengébb" kisebb étkű emberkéknél pedig... ahol 6 eszik, ott a 7.-nek is jut 😉
















LASANGE, PADLIZSÁNNAL 
 ÉS HÁROMFÉLE SAJTTAL
Hozzávalók:
60 dkg darált sertéslapocka
10 dkg bacon 
25 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
1 dob. darabolt paradicsom konzerv (400 g)
1 nagy dob. paradicsompüré (140 g)
2 ek. kapribogyó
2 db padlizsán (kb. 80 dkg)
2 ek. balzsamecet 
10 dkg Gouda sajt
10 dkg Feta sajt
10 dkg füstölt sajt
50 dkg lasange tészta 
oregánó
rozmaring

olívaolaj
A besamel:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
8 dl tej
szerecsendió
fehér bors

A vöröshagymát felaprítjuk és a szintén apróra kockázott bacon-al együtt, olívaolajon üvegesre sütjük. Közben a sárgarépát felkockázzuk, és a szalonnás-hagymához adjuk, szépen összepirítjuk, és a végén balzsamecettel finoman megkaramellizáljuk. Ezután hozzáadjuk a darált lapockát, amikor a hús egységesen kifehéredett, elvesztette nyers színét megsózzuk, oregánóval, és egy ágacska rozmaringgal ízesítjük. A darabolt paradicsom konzervvel és kb. 3 deci vízzel felöntve nagyjából 40 percig főzzük, de ne legyen nagyon "száraz". A végén, amikor a hús és a répa, kellemesen megpuhult (még a sütőben is fog valamelyest puhulni) belekeverjük a paradicsompürét,és egyet még forraljuk.
Közben a a padlizsánokat 1 centis karikákra szeleteljük, és olívaoljaon, gyorsan megpirítjuk mindkét oldalukról, picit sózzuk, félretesszük. (A padlizsán besózását, sütés előtt én ritkán alkalmazom, de akit zavar az az állítólagos "kesernyés íz", tegye úgy, ahogy szokta.)
Elkészítjük a besamel mártást.
Egy lábasban a vajat kiolvasztjuk, kihaboztatjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és jól átforrósítjuk, enyhén megpiríthatjuk, majd felöntjük meleg tejjel, és egy mártáskeverő vagy habverő segítségével kis lángon, sűrű, sima mártássá főzzük; sóval, szerecsendióval és egy kis fehér borssal ízesítjük.
A füstölt sajtot és a Gouda felét lereszeljük és a besamel-be keverjük. 
Egy 32 cm. tepsi aljára egy kevéske húsos ragut teszünk, illetve "elkenünk", és betakarjuk tésztalapokkal, erre 4-5 evőkanál mártás jön, szép egyenletesre kenve, aztán ismét tészta jön, a ragu fele, tészta, egy kicsi mártás, és az elősütött padlizsánkarikák fele, majd rámorzsoljuk a Fetát, megint tészta, a ragu másik fele, tészta, pici mártás, padlizsán, tészta, és mártás. Végül a tetejére ráreszeljük a maradék Goudát. 
180-200 fokos sütőben 40-50 perc alatt szépen egybesütjük. 
Fontos!!! Figyelve, ügyesen osszuk a besamelt, és ha az utolsó rétegnél (teteje) kevésnek bizonyul egy kevéske tejjel hígítsuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése