TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2016. december 30., péntek

Tokány és lencse avagy Gyerünk az elejére

Mert aki Márton napján libát nem esz
Hoppáré.
Nem ezt akartam, bocsesz 😉
Szóval, aki új év napján nem eszik lencsét, azzal nem tudom mi lesz, passz...
Aki viszont eszik, annak egész éveben tele lesz a pénztárcája, tartja egy népi babona, merthogy a lencse, illetve egyéb és más kultúrákban, a hüvelyesek, sok szeműsége jelképezi a pénzt, a gazdagságot a első napon.
Igaz, nem igaz, ez van.
A lencse felhasználása, nagy álltanosságban  leredukálódik a főzelékre, levesre, salátára.
Aki nem szereti az meg szegény lesz; vagy! ügyesen, kis hússal kombinálva, azért, csak letuszkol magába egy keveset. 
Jut eszembe, a mák az nem hüvelyes, ugyi?!
Mindegy.

  













ÚJÉVI SERTÉSTOKÁNY,
   LENCSÉVEL ÉS TÁRKONNYAL
     TEJFÖLÖS TÖRTBURGONYÁVAL 
Hozzávalók:
80 dkg sertés lapocka
10 dkg lencse
1 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 ek. dijoni mustár (1+1)
fűszerpaprika
babérlevél
tárkony
kömény
bors, só 
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd átöblítjük és sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük; lecsepegtetjük, lehűtjük.
A vöröshagymát, felaprítjuk, üvegesre sütjük.
A húst felcsíkozzuk és a hagymához adjuk, sózzuk, borozzuk, köménnyel, tárkonnyal, valamint két evőkanálnyi  dijoni mustárral ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, felöntjük vízzel, és pörkölt módjára főzzük.
A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk és a főzés utolsó félórájában a húshoz adjuk.
Befejező műveletként, a tokányhoz keverjük, a megfőtt lencsét, egyet rottyantunk rajt, szükség szerint  utóízesítjük, és megesszük.
Köretnek, sós vízben megfőzzük a burgonyát, lecsepegtetjük, burgonyatörővel összetörjük, borssal és aprított petrezselyem zölddel ízesítjük, és tejföl hozzákeverésével lazítjuk.

    

  
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése