Hoppáré.
Nem ezt akartam, bocsesz 😉
Nem ezt akartam, bocsesz 😉
Szóval, aki új év napján nem eszik lencsét, azzal nem tudom mi lesz, passz...
Aki viszont eszik, annak egész éveben tele lesz a pénztárcája, tartja egy népi babona, merthogy a lencse, illetve egyéb és más kultúrákban, a hüvelyesek, sok szeműsége jelképezi a pénzt, a gazdagságot a első napon.
Igaz, nem igaz, ez van.
A lencse felhasználása, nagy álltanosságban leredukálódik a főzelékre, levesre, salátára.
Aki nem szereti az meg szegény lesz; vagy! ügyesen, kis hússal kombinálva, azért, csak letuszkol magába egy keveset.
Jut eszembe, a mák az nem hüvelyes, ugyi?!
Mindegy.
ÚJÉVI SERTÉSTOKÁNY,
LENCSÉVEL ÉS TÁRKONNYAL
TEJFÖLÖS TÖRTBURGONYÁVAL
Hozzávalók:
80 dkg sertés lapocka
10 dkg lencse
1 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 ek. dijoni mustár (1+1)
fűszerpaprika
babérlevél
tárkony
kömény
bors, só
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd átöblítjük és sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük; lecsepegtetjük, lehűtjük.
A vöröshagymát, felaprítjuk, üvegesre sütjük.
A húst felcsíkozzuk és a hagymához adjuk, sózzuk, borozzuk, köménnyel, tárkonnyal, valamint két evőkanálnyi dijoni mustárral ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, felöntjük vízzel, és pörkölt módjára főzzük.
A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk és a főzés utolsó félórájában a húshoz adjuk.
Befejező műveletként, a tokányhoz keverjük, a megfőtt lencsét, egyet rottyantunk rajt, szükség szerint utóízesítjük, és megesszük.
Köretnek, sós vízben megfőzzük a burgonyát, lecsepegtetjük, burgonyatörővel összetörjük, borssal és aprított petrezselyem zölddel ízesítjük, és tejföl hozzákeverésével lazítjuk.
Igaz, nem igaz, ez van.
A lencse felhasználása, nagy álltanosságban leredukálódik a főzelékre, levesre, salátára.
Aki nem szereti az meg szegény lesz; vagy! ügyesen, kis hússal kombinálva, azért, csak letuszkol magába egy keveset.
Jut eszembe, a mák az nem hüvelyes, ugyi?!
Mindegy.
ÚJÉVI SERTÉSTOKÁNY,
LENCSÉVEL ÉS TÁRKONNYAL
TEJFÖLÖS TÖRTBURGONYÁVAL
Hozzávalók:
80 dkg sertés lapocka
10 dkg lencse
1 szál sárgarépa
1 fej vöröshagyma
2 ek. dijoni mustár (1+1)
fűszerpaprika
babérlevél
tárkony
kömény
bors, só
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk, majd átöblítjük és sós, babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük; lecsepegtetjük, lehűtjük.
A vöröshagymát, felaprítjuk, üvegesre sütjük.
A húst felcsíkozzuk és a hagymához adjuk, sózzuk, borozzuk, köménnyel, tárkonnyal, valamint két evőkanálnyi dijoni mustárral ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, felöntjük vízzel, és pörkölt módjára főzzük.
A sárgarépát megtisztítjuk, felkarikázzuk és a főzés utolsó félórájában a húshoz adjuk.
Befejező műveletként, a tokányhoz keverjük, a megfőtt lencsét, egyet rottyantunk rajt, szükség szerint utóízesítjük, és megesszük.
Köretnek, sós vízben megfőzzük a burgonyát, lecsepegtetjük, burgonyatörővel összetörjük, borssal és aprított petrezselyem zölddel ízesítjük, és tejföl hozzákeverésével lazítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése