Egyszerű és finom.
DE! a vese név hallatán, az egyszerű, hétköznapi átlagember elfintorodik, pedig el lehet készíteni, szaga illata nélkül is😉
Na most akkor, elmondom az én módszeremet, 4 db vesére ami ami 60-80 dkg körül van.
A szép friss veséket kb. 1 napig hideg vízben (hűtőben) áztatom.
Másnap a veséket hosszában 4 felé vágom a közepén levő "csúnya fehér akármit" kivágom, és a vese darabokat felcsíkozom (kockázom vagy ahogy épp szeretném), ezután ismét vizet öntök rá, amibe 1,5 evőkanál fehérbor ecetet keverek és ebben is még egyszer legalább 3-4 órát áztatom. A vese az vese, tehát nyersen áztatás után is lehet szaga illata, de ez a főzés során elillan.
Még 2 fontos dolog.
Az egyik: csak ott, és akkor vásároljunk vesét ahol és amikor megbízunk a frissességben; a másik és talán általam a legfontosabbnak tartott dolog, az az agyunk 😉 azért mert vese, ne hagyjuk magunkat rágörcsölni arra, hogy jajj vese, jajjj büdi, jajjjj hug...
VESÉS KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 db kisebb fejes káposzta
60 dkg sertésvese
1 fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
1 p. tejföl
2-3 ek. liszt
3 db. babérlevél
fűszerpaprika
őrölt kömény
kapor
bors, só
citrom ízlés szerint
A kiáztatott, megtisztított veséket felcsíkozzuk és ismét pár órácskát áztatjuk. (lásd fent) ⏫
A vöröshagymát felaprítjuk és üvegesre sütjük; rátesszük a vesét, meghintjük fűszerpaprikával, sózzuk, borsozzuk és köménnyel ízesítve pörkölt módján puhára főzzük, a végén pedig zúzva hozzá adjuk a fokhagymát.
Közben a káposztát felcsíkozzuk és sóval babérlevéllel ízesített vízben roppanós puhára főzzük.
A tejfölből és lisztből habarást készítünk.
A mikor a vese kellően megfőtt, hozzákeverjük a káposztához, kaporral fűszerezzük és a tejfölös habarással sűrítjük.
Pár csepp citromlével pikánsabbá tehetjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése