TEPERTŐKRÉMES POGÁCSA
Hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg teperőkrém
2 dl tej +cukor
5 dkg élesztő
1 p. tejföl (175g)
1 tojás + kenés
bors, só
Az élesztőt felfuttatjuk, langyos, kézmeleg cukros tejben.
A tepertőkrémet szép egységesen elmorzsoljuk a liszttel, sót és borsot adunk hozzá (a bors akár el is hagyható, de én szeretem, ha egy kicsit markánsabb,"erősebb"a töpis pogi, és még a tetejét is megszoktam szórni) 😉
Amikor ezekkel megvagyunk, az élesztő, a tojás és a tejföl hozzáadásával, alapos gyúrással, összedagasztjuk.
Az így kapott tésztát, langyos helyen, 20 percet pihentetjük, majd centisre kinyújtjuk, aztán jobbról-balra, fentről-le meghajtogatjuk; ezt a műveletet, újabb pihentetés után még egyszer elvégezzük.
Aztán ismételt pihentetés után, a tésztát kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, szaggatóval kiszaggatjuk, tepsire, sütőlapra pakoljuk, megkenjük felvert tojással, és 180 fokon szépen megsütjük, kb. 25 perc, de mint mindig, figyeljünk rá!
Csak 1 okosság: Kelt tésztáknál, mit azt már írtam többször is, gyúráskor, a kezünket lisztezzük és ne a tésztára szórjuk a lisztet.
Csak 1 okosság: Kelt tésztáknál, mit azt már írtam többször is, gyúráskor, a kezünket lisztezzük és ne a tésztára szórjuk a lisztet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése