Főzz abból, ami van otthon
Ó'be hányszor mondom ezt néktek,
Hisz' abból lesznek a jó étkek.
Nem kell mindig a sok cécó,
Fogadjátok meg a szép szót:
-Főzz abból, ami otthon van!
De van amikor hiába minden.
Eszedbe jut, de valami nincsen.
Fejedből már ki nem kergeted a csóró hangyát,
Porcikáidban érzed suttogó hangját:
-Gyerünk boltba, vegyünk póréhagymát!
A boltban, az áruk tömkelege,
De, az áhítottat meg nem leled.
Szaladsz gyorsan fűhöz-fához,
A gyönyörű eladó lányhoz:
-Bocsánat, ne haragudjon, csak egy pillanat!
Kedves segítségét esdekelve kéred,
Mert a boldogságod van mostan a téten.
Aranyos mosollyal mélyen a szemedbe néz,
Nem titkolod, beleborzongsz, megigéz.
-Az volna most a nagy kincs; de sajnálom, nincs!
Elszürkül minden előtted, tragédia, s ármány,
Beborul, zuhog a eső, s lefröcsköl egy járgány...
Hazaérve halottnak látszol,
Szavakkal már nem játszol.
-Mi lesz most Istenem, legalább Te segíts énnekem!
Énekedből eltűnnek a dallamok, s a triolák,
Számodra megszűnni látszik ez az éhes világ.
Csoszogsz, vonszolod magad, egyhangú komoran,
Majd felnyitod a kamrát, és egy szomorú mosollyal:
-Főzöl abból ami otthon van!
2015. jan. 12.
Szentgotthárd
(Köszönöm szépen, ha végig olvastad! Ha nem azt is megértem!
...és ezúton szeretnék bocsánatot kérni a világirodalomtól; is.)
TEJFÖLÖS GOMBALEVES,
CSIBEHÚSSAL ÉS TARHONYÁVAL
Hozzávalók:
25 dkg csirkemell
30 dkg gomba
1 db tv paprika
1 vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
5 dkg tarhonya
1 p. tejföl
1 ek. liszt
fűszerpaprika
őrölt kömény
majoránna
bors, só
petrezselyem zöldje
A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük.
A vöröshagymát apró kockákra vágjuk és egy kis zsiradékon üvegesre pirítjuk.
Ezalatt a csirkemellet és a paprikát is felkockázzuk, majd a hagymához adjuk. Amikor a hús elveszti nyers színét, egy kevés majoránnával, köménnyel ízesítjük, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a gombát, egy-két percig pirítjuk, aztán fűszerpaprikával meghintjük, elkeverjük és felöntjük bő 1 liter vízzel.
Közben a tarhonyát szárazon kissé megpirítjuk és amikor a leves felforrt beleszórjuk és puhára főzzük.
A tejfölből, lisztel habarást készítünk és a levesünket besűrítjük.
Tálalás előtt egy csokor aprított petrezselyemzölddel üde, friss íz kölcsönzünk ennek a pompás kis levesnek.
Azt, hogy mit akartam póréval, gombával, tejszínnel és..., ;)
Talán majd máskor elmondom,
Ha még akkor is, meg lesz e gondom-latom.
köszönöm-e verset, velem sokszor megesett e történet. csákány!
VálaszTörlés