Csusza vagy tészta?
Van aki úgy különbözteti meg a kettőt hogy, a tésztát cukrosan eszi, a csuszát pedig szalonna pörccel.
Lényegében a tészta formája a különbség.
Az egyik a klasszikus tört csusza, vagy manapság a fodros nagy kocka, a másik, a hosszú vagy széles metélt.
Az elkészítés és a tálalás rengeteg féle lehet; mégis amikor a magunk megszokott módján készítjük, nem merünk elkalandozni a lehetőségeinkben.
Érdemes lenne néha megpróbálni más variációt is; amiket most leírok, szinte mind ismerjük már de, mégsem „merjük"... ?.
Szóval az alap - meleg tészta, hideg túró, hideg tejföl, aztán - túróval összemelegített tészta, hideg tejföl, - minden összekeverve és sütőben egybesütve, esetleg a tetején sajttal szórva, -szalonna és a tészta összepirítva, - hallottam már olyant is hogy, szalonna helyett házi kolbászt raknak rá vagy bele. Ott van a kapros változat, akár juhtúróval is, ez pompás körete a halpaprikásoknak vagy kakaspörköltnek.
Az édes variációt meg lehet próbálni mézzel, mazsolával, vaníliás cukorral, de akár kaporral is.
A vargabéles alapja is túrós tészta, csak ugyi azt cérnametélttel és rétestésztával készítjük. Jómagam úgy szeretem, hogy jó sok szalonna összepirítva a tésztával és a pici túróval, rá a hideg tejföl és egy kis bors meg egy picike fűszerpaprika (de agyveszejtéskor ay őrölt kömény is megbolondítja ám ;) ).
A következő módozatot, éttermünkben egy „vegás” vendég szokta így kérni, én csak annyit változtattam rajt hogy, a csuszát megpirítottam és (biztos ami biztos) egy pár szem szalonna pörcöt szórtam rá.
HAGYMÁS - TÚRÓS CSUSZA
Hozzávalók:
40 dkg csuszatészta
25 dkg túró
10 dkg kenyérszalonna
1 p. tejföl
1 nagy fej hagyma
bors, só
A csusza tésztát egy kis zsiradékon megpirítjuk, majd forrásba levő sós vízben kifőzzük.
Közben a hagymát nem túl apró kockára vágjuk és üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a túrót és a tejföl, majd hipp-hopp összemelegítjük pár pillanat alatt, de NEM forraljuk; sózzuk, borsozzuk.
Ahogy a kedvünk tartja úgy tálaljuk, összekeverve, rárakva, vagy ahogy én, rétegezve, a tetejére rászórjuk a kipirított szalonna pörcöt, és azzal az isteni zsírjával meglocsoljuk.
Ha teljesen véletlenül egy icike-picike friss kapor is van otthon..., akkor aztán ihaj-csuhaj.
Lényegében a tészta formája a különbség.
Az egyik a klasszikus tört csusza, vagy manapság a fodros nagy kocka, a másik, a hosszú vagy széles metélt.
Az elkészítés és a tálalás rengeteg féle lehet; mégis amikor a magunk megszokott módján készítjük, nem merünk elkalandozni a lehetőségeinkben.
Érdemes lenne néha megpróbálni más variációt is; amiket most leírok, szinte mind ismerjük már de, mégsem „merjük"... ?.
Szóval az alap - meleg tészta, hideg túró, hideg tejföl, aztán - túróval összemelegített tészta, hideg tejföl, - minden összekeverve és sütőben egybesütve, esetleg a tetején sajttal szórva, -szalonna és a tészta összepirítva, - hallottam már olyant is hogy, szalonna helyett házi kolbászt raknak rá vagy bele. Ott van a kapros változat, akár juhtúróval is, ez pompás körete a halpaprikásoknak vagy kakaspörköltnek.
Az édes variációt meg lehet próbálni mézzel, mazsolával, vaníliás cukorral, de akár kaporral is.
A vargabéles alapja is túrós tészta, csak ugyi azt cérnametélttel és rétestésztával készítjük. Jómagam úgy szeretem, hogy jó sok szalonna összepirítva a tésztával és a pici túróval, rá a hideg tejföl és egy kis bors meg egy picike fűszerpaprika (de agyveszejtéskor ay őrölt kömény is megbolondítja ám ;) ).
A következő módozatot, éttermünkben egy „vegás” vendég szokta így kérni, én csak annyit változtattam rajt hogy, a csuszát megpirítottam és (biztos ami biztos) egy pár szem szalonna pörcöt szórtam rá.
HAGYMÁS - TÚRÓS CSUSZA
Hozzávalók:
40 dkg csuszatészta
25 dkg túró
10 dkg kenyérszalonna
1 p. tejföl
1 nagy fej hagyma
bors, só
A csusza tésztát egy kis zsiradékon megpirítjuk, majd forrásba levő sós vízben kifőzzük.
Közben a hagymát nem túl apró kockára vágjuk és üvegesre pirítjuk.
Hozzáadjuk a túrót és a tejföl, majd hipp-hopp összemelegítjük pár pillanat alatt, de NEM forraljuk; sózzuk, borsozzuk.
Ahogy a kedvünk tartja úgy tálaljuk, összekeverve, rárakva, vagy ahogy én, rétegezve, a tetejére rászórjuk a kipirított szalonna pörcöt, és azzal az isteni zsírjával meglocsoljuk.
Ha teljesen véletlenül egy icike-picike friss kapor is van otthon..., akkor aztán ihaj-csuhaj.
...hőőj az anyját neki...
VálaszTörlésAZTA!!! Kipróbálom!
VálaszTörlés