Az ünnepi időszakban, egyszerű ötleteket szeretnék adni és színesíteni szeretném a vendégváró asztalt.
Mert
ugye, az év bármely más napjaiban, összedobunk egy pár darab sonkás
vagy szalámis szendvicset a beugró vendégeinknek és kész; de ünnepi
hangulatban valamiért és valamivel többet szeretnénk.
Ebben próbálok nektek segíteni apró őrültségekkel és nagy-nagy szeretettel.
Nem biztos, hogy teljesen
saját ötletek lesznek ezek, mert az ember jár itt-ott és lát ezt-azt,
aztán átformálja kedvére; az pedig, hogy ezt, vagy ilyesmiket máshol is
lát az ember fia, azt egyáltalán nem tartom bajnak; sőt!
Ne
lepődjetek meg azon, ha nem lesz minden receptnél, szuper pontos
mennyiség, hisz' ezek csak ötletek, és nagy részüknél (természetesen)
abból amit itthon találok, mert szerintem az mindenkinél van otthon :)
illetve arra is szeretnék ötletelni, hogy majdnem ugyanabból az alapanyagokból lehet többfélét készíteni. Az adagok nem lesznek nagyok, mert csak színesíteni akarom a vendégváró asztalt; de ezt már mondtam. Vagy nem? Akkor most mondom.
„Immáron negyedszerre szóróm ötleteim rátok, s nem árt ha okosságaim megfogadjátok”
(aCiróbácsi azŐrültSzakács 2013, decembere)
Most egy klasszikust kapartam elő, ami nem más mint a Stefánia vagdalt, ami nagyon mutatós, ami méltán népszerű és amit elkészíteni is egyszerű. CSAK - mindig kipotyog a tojás vagy szétnyílik a teteje, ha hidegtálra akarok ilyent, akkor meg olyan nagy, vékonyan nem lehet szeletelni... ugye nem kell folytatnom, mindenki ismeri ezeket.
Köszönöm Istenem, hogy ezt is nekem kellett megoldanom :)
Tehát:
falatkák, szendvicsek, mini saláták, harapnivalók és Őrülten Jó mik
ezek, előre; Ti meg kedves vendégek Gyertek nyugodtan !
MARHAHÚSOS STEFÁNIA VAGDALT
TEJFÖLÖS-PETREZSELYMES BURGONYASALÁTÁVAL
Hozzávalók:
40-45 dkg darált marhahús (szaftosabb)
1 db szikkadt zsemle (tejbe áztatva)
1 db tojás
2 db főtt tojás
1/2 vöröshagyma
1 ger. fokhagyma
egy kis darabka sajt (kb.:3-4 dkg)
zsemlemorzsa
majoránna
fűszerpaprika
bors, só
A marhahúsból, az áztatott és kifacsart zsemléből, 1 tojásból, az aprított, megfuttatott hagymákból és a fűszerekből stb. fasírozott illetve vagdalthús masszát gyúrunk. Zsemlemorzsából egy picikével mehet több a szokottnál. Saját ajánlásomra egy kis majoránnával ízesítjük (nem kell sok).
A kettő főtt tojást nagy lyukú reszelőn lereszeljük és egy darabka sajtot (nálam ez most füstölt volt) is közé reszelünk, összekeverjük.
Egy enyhén bevizezett frissentartó fóliára terítjük a húsos masszát, szépen eloszlatjuk és az egyik szélére, kezünkkel picit összenyomkodva rátesszük a sajtos-tojás reszeléket. A fólia segítségével, szorosan vékony rúddá hengereljük.
Egy tepsit kiolajozunk, és a fóliából ügyesen kitekerve ráhelyezzük a töltött húsrudat :) úgy hogy az összeérő része alulra kerüljön. Tojással megkenve, morzsával meghintve vagy ezek nélkül (ki ahogy szokta) forró sütőben megsütjük.
A saláta:
80 dkg burgonya
1 kisebb fej vöröshagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 p. tejföl
1/2 citrom leve
bors, só
olívaolaj
A vöröshagymát felkockázzuk és lesózzuk.
A burgonyát megfőzzük.
A megfőtt burgonyát kis kockákra vágjuk, közé szórjuk a lesózott hagymát sózzuk, borsozzuk és a tejföllel bekeverjük; a citromlével és aprított petrezselyemzölddel ízesítjük. (Ízlés szerint pár kanál olívaolajat keverhetünk hozzá.)
Hidegen, a salátával kínáljuk.
Hidegen, a salátával kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése