Na, kérem szépen...
Mexikói testvéreinknek (szegényeim) 25-30 fokban kell karácsonyozniuk, ráadásul műfenyőkkel; mindezt tetézi még az is, hogy (mert ugye, ha hó nincs, akkor hóember se nagyon, de!...) porcelán és műanyag hóember figurákkal próbálnak ünnepibb hangulatot varázsolni. Az utcáikat és a lakásaikat, szent képekkel és fénylő színes égőkkel, lampionokkal díszítik. Templomba menet énekelnek, zenélnek.
Szenteste, nagy családi összejöveteleket tartanak, amolyan „batyus-bált” ahová mindenki viszi a saját maga által készített ételét, amit közösen fogyasztanak el. Rendszerint betlehemeznek, a család egyik tagja beöltözik Mikulásnak és kiosztja az ajándékokat. A gyerekeknek nem kell korán lefeküdniük, mert éjfél tájban színre lép a piñata.
A piñata egy papírmaséból készült üreges figura melyet cukorkákkal és egyéb édességgel töltenek meg, valamire fellógatják, majd a gyerekeknek kell bekötött szemmel, egy bottal eltalálni és szétverni; általában állat-, de bármilyen formája lehet.
Másnap a rokonok ismét összejönnek és a szokások szerint megeszik a tegnapi maradékot.
Hát, úgy érzem ezt jó ha tudjuk 😁
A piñata egy papírmaséból készült üreges figura melyet cukorkákkal és egyéb édességgel töltenek meg, valamire fellógatják, majd a gyerekeknek kell bekötött szemmel, egy bottal eltalálni és szétverni; általában állat-, de bármilyen formája lehet.
Másnap a rokonok ismét összejönnek és a szokások szerint megeszik a tegnapi maradékot.
Hát, úgy érzem ezt jó ha tudjuk 😁
MEXIKÓI SERTÉSRAGU, CITROMMAL
ÉS KUKORICÁS-KORIANDERES RIZZSEL
Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb
1 dob. vörösbab konzerv (400g)
1 dob. kukorica konzerv (350g)
1 db citrom
4 adag rizs (25-30 dkg)
1 mk. őrölt fahéj
1 tk. koriandermag
1-2 ek. chili szósz vagy friss
1 db póréhagyma
só
A citrom héját lereszeljük és félretesszük.
A póréhagymát 3-5 centis darabokra vágjuk, majd hosszában, szép vékonyan felcsíkozzuk. A kb. 1/3 részét félretesszük a tálaláshoz.
A póréhagymát 3-5 centis darabokra vágjuk, majd hosszában, szép vékonyan felcsíkozzuk. A kb. 1/3 részét félretesszük a tálaláshoz.
A sertéscombot felkockázzuk, ráfacsarjuk a citrom levét és megszórjuk egy-két evőkanál chili szósszal, alaposan összekeverjük, ezután 1-2 órát hűtőben pihentetjük.
Forró zsiradékon lepirítjuk a húst, megsózzuk, fahéjjal ízesítjük, majd vízzel felöntögetve, puhára pároljuk, úgy mintha pörköltet készítenénk.
Amikor a hús már majdnem elérte a kívánt puhaságot hozzáadjuk, levével együtt a babot; az utolsó pár percben beleszórjuk a csíkokra szelt póréhagymát és a citrom lereszelt héját majd készre forraljuk.
Ha bírjuk, és van otthon akkor még egy kis friss chilivel színesíthetjük.
Amikor a hús már majdnem elérte a kívánt puhaságot hozzáadjuk, levével együtt a babot; az utolsó pár percben beleszórjuk a csíkokra szelt póréhagymát és a citrom lereszelt héját majd készre forraljuk.
Ha bírjuk, és van otthon akkor még egy kis friss chilivel színesíthetjük.
Hagyományos módon párolt rizst készítünk, amit zúzott koriander maggal ízesítünk, majd a kukoricát is belekeverjük.
Muzíka Mekszikánosz ajo etvagyhosz :)
Chili szósz ajánlaton ehhez a pompás kis étekhez
Ezeket szószokat, Szentgotthárdiak, és a környékén élők a
👉HÁRMASHATÁR SZÓDA-nál👈 keressék,
a többiek pedig az Interneten 😉
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése