Az ünnepi, év végi időszakban, egyszerű ötleteket szeretnék adni és színesíteni szeretném a vendégváró asztalt, magunk és vendégeink örömére.
Mert
ugye, az év bármely más napjaiban, összedobunk egy pár darab sonkás
vagy szalámis szendvicset a beugró vendégeinknek és kész; de ünnepi
hangulatban valamiért és valamivel többet szeretnénk.
Ebben próbálok nektek segíteni apró őrültségekkel és nagy-nagy szeretettel.
Nem biztos, hogy teljesen
saját ötletek lesznek ezek, mert az ember jár itt-ott és lát ezt-azt,
aztán átformálja kedvére; az pedig, hogy ezt, vagy ilyesmiket máshol is
lát az ember fia, azt egyáltalán nem tartom bajnak; sőt!
Ne
lepődjetek meg azon, ha nem lesz minden receptnél, szuper pontos
mennyiség, hisz' ezek csak ötletek, és nagy részüknél (természetesen)
abból amit itthon találok, mert szerintem az mindenkinél van otthon :)
illetve arra is szeretnék ötletelni, hogy majdnem ugyanabból az alapanyagokból lehet többfélét készíteni. Az adagok nem lesznek nagyok, mert csak színesíteni akarom a vendégváró asztalt; de ezt már mondtam. Vagy nem? Akkor most mondom.
Annyit emlegettem már a falatkákat, hogy tegnap neki láttam, és a saját magam vendége voltam, jól éreztem engem; elő szilvcsi :)
Azért egy-két szót ejtenék bővebben is ezekről az ügyes kis falatkákról, amivel megleptem magam: falatka, tehát tehát egy pici, minden jó; nem kell nagy dologra gondolni, egy kis pompa összeügyeskedve. Igen; aprólékos munka, de megéri és vendégeinknek garantáltan tátva marad a szája, és nem fogják elhinni, hogy mi követtük el ezeket; ha pedig van a családban aki segít, akkor ezzel a játékos „munkával” is kezdődhet a buli.
Na! Szerény nyomott véleményem és tapasztalatom szerint, még senki nem tiltotta meg azt, hogy egy szalámi szeletet félbe vagy negyedbe vágjunk és az se biztos, hogy egy falatka, egy szelet szalámit jelent. A szalámikból célszerűnek tartom a fóliázott, szeleteltet (szép vékony), mert könnyedén lehet hajtogatni, formázni. A sonkára ugyanez igaz.
A kocka sajt: miért ne lehetne kettő-három szeletre vágni. Ha ízesítettet vásárolunk, akkor már csak egy apró dísz kell és kész. Vajon muszáj a falatkákat vajjal megkenni vagy kenhetünk rá sajtot is (és már van is egy ízünk)?!!!
Sajt. Kötelezően le kell takarnunk a falatokat reszelt sajttal vagy elég egy jól elhelyezett csipet is ?!!!
Zöldségek. Válasszunk apróbbakat és szép színűeket. Salátának a jégsalátát ajánlom, mert apóra csíkozva is jól tartja az állagát; és az se biztos, hogy mindig alulra kell kerülnie.
Egy kis darabka metélő petrezselyemlevél, bármit feldob.
Pékárút annyifélét kapni, hogy nem győzünk válogatni, ne ragadjunk le egynél.
A fogpiszkálót, ne csak erővel bökjük, hanem finoman mozgassuk körbe-körbe és így könnyedén „átfúrhatjuk” a keményebb darabkákat anélkül, hogy eltörjenek.
...és talán a legfontosabb, inkább több fajta dolgot vásároljunk, mint egyből sokat.
Egy kis darabka metélő petrezselyemlevél, bármit feldob.
Pékárút annyifélét kapni, hogy nem győzünk válogatni, ne ragadjunk le egynél.
A fogpiszkálót, ne csak erővel bökjük, hanem finoman mozgassuk körbe-körbe és így könnyedén „átfúrhatjuk” a keményebb darabkákat anélkül, hogy eltörjenek.
...és talán a legfontosabb, inkább több fajta dolgot vásároljunk, mint egyből sokat.
Az falatkákat ne egyesével készítsük, hanem egyszerre, folyamatosan felépítve. Pl.: vajjal megkenve pakoljuk a tálra szépen elrendezve, azután jöjjön a saláta, mindegyikre, aztán a szalámi mindegyikre, utána, a sajt mindegyikre... az uborka... és így tovább. Ha ezzel a módszerrel dolgozunk pompás és egyforma darabokat tudunk készíteni és már ez is feldobja vendégváró asztalt.
Ne féljünk a „pepecseléstől”, higgyétek el megéri. Esküszöm.
Ja! Szükségünk lesz egy jó éles késre, hogy kedvünkre darabolhassunk:)
A FALATKA NE A MENNYISÉGRŐL SZÓLJON, HANEM ÍZRŐL ÉS POMPÁRÓL!!!
...csak néhány hóttegyszerű példa és garantálom, hogy készítés közben jönni fognak a saját ötletek.Camambert sajt, kápia paprika, jégsaláta, metélő petrezselyem |
Camambert sajt, olívabogyó, kígyóuborka, Chorizo kolbász, kápia paprika |
Kígyóuborka, tv-paprika, p.szalámi, gyöngyhagyma |
Snack kolbász, Ementáli sajt, lilahagyma, csípős paprika., gyöngyhagyma |
Kocka sajt, sárgarépa, tv-paprika, bébi csemegeuborka |
Ementáli sajt, paraszt kolbász, csípős paprika, tv-paprika, lilahagyma, sárgarépa |
Snack kolbász, kígyóuborka, fekete retek, bébi csemegeuborka, lilahgyma, gyöngyhagyma |
Kocka sajt, szalámi, kígyóuborka, sárgarépa |
Paprikás szalámi, kígyóuborka, reszelt sajt, kápia paprika |
Paprikás szalámi, reszelt sajt, jégsaláta, olívabogyó |
Uhhhh fantasztikusan néznek ki! :)
VálaszTörlés