Az ünnepi, év végi időszakban, egyszerű ötleteket szeretnék adni és színesíteni szeretném a vendégváró asztalt, magunk és vendégeink örömére.
Mert
ugye, az év bármely más napjaiban, összedobunk egy pár darab sonkás
vagy szalámis szendvicset a beugró vendégeinknek és kész; de ünnepi
hangulatban valamiért és valamivel többet szeretnénk.
Ebben próbálok nektek segíteni apró őrültségekkel és nagy-nagy szeretettel.
Nem biztos, hogy teljesen
saját ötletek lesznek ezek, mert az ember jár itt-ott és lát ezt-azt,
aztán átformálja kedvére; az pedig, hogy ezt, vagy ilyesmiket máshol is
lát az ember fia, azt egyáltalán nem tartom bajnak; sőt!
Ne
lepődjetek meg azon, ha nem lesz minden receptnél, szuper pontos
mennyiség, hisz' ezek csak ötletek, és nagy részüknél (természetesen)
abból amit itthon találok, mert szerintem az mindenkinél van otthon :)
illetve arra is szeretnék ötletelni, hogy majdnem ugyanabból az alapanyagokból lehet többfélét készíteni. Az adagok nem lesznek nagyok, mert csak színesíteni akarom a vendégváró asztalt; de ezt már mondtam. Vagy nem? Akkor most mondom.
A virsli a szilveszterek kimaradhatatlan része; főzve, salátának, vagy éppen amit most ajánlok, tésztába göngyölve. Tudom ez nem nagy ötlet, de most nem is ez a célom, hanem inkább az, hogy elindítsam az agytekervényeiteket; jé! így is lehet :) Bár fogok írni mennyiségeket, de ez sem mérvadó, mert millió fajta virsli (rövidebb, hosszabb, vékonyka, vastag, mini, frankfurti, bécsi, stb.) létezik aminek más-és más a mérete. Leveles tésztát is több gyártó készít, miért lenne egyforma méretük, súlyuk. Tehát csak egy ötlet, egy íz, egy forma; és hogy innen tovább Ti hogyan ízesítitek, formázzátok, az már lehet titok is; ha csak meg nem írjátok ide, a bejegyzés alá commentbe a saját variációtokat és így ezzel is segíthetünk egymásnak. (Csak egy-két dolog ami jól jöhet: pizzakrém, tejföl, sajt, szalonna, füstölt hús, hagyma...)
Tehát: falatkák, szendvicsek, mini saláták, harapnivalók és Őrülten Jó mik ezek, előre; Ti meg kedves vendégek Gyertek nyugodtan!
A virsli a szilveszterek kimaradhatatlan része; főzve, salátának, vagy éppen amit most ajánlok, tésztába göngyölve. Tudom ez nem nagy ötlet, de most nem is ez a célom, hanem inkább az, hogy elindítsam az agytekervényeiteket; jé! így is lehet :) Bár fogok írni mennyiségeket, de ez sem mérvadó, mert millió fajta virsli (rövidebb, hosszabb, vékonyka, vastag, mini, frankfurti, bécsi, stb.) létezik aminek más-és más a mérete. Leveles tésztát is több gyártó készít, miért lenne egyforma méretük, súlyuk. Tehát csak egy ötlet, egy íz, egy forma; és hogy innen tovább Ti hogyan ízesítitek, formázzátok, az már lehet titok is; ha csak meg nem írjátok ide, a bejegyzés alá commentbe a saját variációtokat és így ezzel is segíthetünk egymásnak. (Csak egy-két dolog ami jól jöhet: pizzakrém, tejföl, sajt, szalonna, füstölt hús, hagyma...)
Tehát: falatkák, szendvicsek, mini saláták, harapnivalók és Őrülten Jó mik ezek, előre; Ti meg kedves vendégek Gyertek nyugodtan!
SZILVESZTERI KÉNYEZTETŐCSOMAG
Hozzávalók:
Nálam 15 db-ra volt ez elég, de ... ahogy fent írtam.
50 dkg leveles tészta (mélyhűtött)
4 db frankfurti virsli (ez ugye hosszabb fajta és olyan ujjnyi vastag)
30 dkg savanyú káposzta
1 db tojás
majoránna
A leveles tésztát kb.: 3 mm vékonyra nyújtjuk.
A virsliket egyszer hosszába és egyszer széltébe elvágjuk, tehát (nálam ebből a fajtából) egy szálból, négy felet kapunk.
A savanyú káposztát igény szerint kimossuk, nagyon lecsepegtetjük, illetve kinyomkodjuk és egy éles késsel minél apróbbra vagdossuk (azért kell jó apróra vagdosni, hogy könnyeben tudjuk fogyasztani, nem legyen „akadály” a hosszú káposzta szál).
A tésztán, adagonként, szét rakosgatjuk a káposztát, majd ráfektetjük a virsli darabokat, megszórjuk egy kevés majoránnával, éles késsel felkockázzuk és tojással megkenjük a szélein.
Ügyes mozdulttal, szorosan feltekerjük őket és úgy rakjuk tepsibe, hogy az összetapadó része kerüljön alulra, közben a végeit az ujjunkkal összecsípjük. A tetejükön éles késsel bemetszéseket ejtünk, tojással lekenjük és forró sütőben szépen megsütjük.
Mint általában, ez is frissen az igazi; ha tehetjük és van hely a hűtőben, készítsük be, majd amikor a vendégek megérkeznek frissen süssük meg; azt a negyed órát mindenki kibírja (még én is).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése