Magyarország sajnos eléggé lemarad halfogyasztást illetőleg a világ, sőt az európai átlag szemben is.
Hiába a sok fejtágítás; mindenki tudja, mindenki ismeri (van aki unja is), talán meg is fogadja és mégsem. Ilyenek vagyunk mi magyarok (tisztelet a kivételnek). Azért és ezért veszem a bátorságot, hogy én is néhány szót említsek az ügy érdekében.
A hal fehérjékben és vitaminokban gazdag. Az omega-3 zsírsavnak köszönhetően a halfogyasztás
rendkívül jó hatással van a szervezetünkre illetve a testünkre is. Érelmeszesedés, infarktus, agyvérzés, mellrák, időseknél
a szembetegségek kialakulásának kockázatát csökkentheti a rendszeres halfogyasztás. Ami viszont egy statisztika szerint nagyon jellemző ránk; segítséget nyújt a depresszió ellen
is.
A zöldségek a legfontosabb vitamin és ásványi anyag források, valamint a szervezet sav-lúg háztartását is egyensúlyba tartják. Napi öt adag (zöldség, gyümölcs) fogyasztása ajánlott, és lényeges lenne, hogy mindig friss, az évszaknak megfelelőt válasszunk.
PISZTRÁNG CITROMBORSOS MORZSÁBAN,
FEHÉR ZÖLDSÉGPÜRÉVEL
Hozzávalók:
4 db pisztráng
20 dkg paszternák
20 dkg karalábé
25 dkg zeller
25 dkg karfiol
3-5 dkg vaj
zsemlemorzsa
szardellapaszta
citrombors
majoránna
szerecsendió
só
A megtisztított pisztrángokat, beirdaljuk, majd a szardellapasztával alaposan bedörzsöljük őket (az irdalásokba is), majoránnával és citromborssal ízesítjük. A zsemlemorzsába egy jó adag citromborsot keverünk és a halacskákat meghempergetjük benne (jól belenyomkodjuk). Egy nagyobb serpenyőben (legalább akkorába, hogy a 4 hal beleférjen :) zsiradékot hevítünk és a pisztrángjainkat szép pirosra sütjük.
A zöldségeket megtisztítjuk és kis darabokra vágva, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt zöldségeinket burgonyatörő segítségével összetörjük, pürésítjük, szerecsendióval ízesítjük és egy darabka vajat is belekavarunk.
Őrülten Jó Étvágyat kívánok hozzá!
20 dkg paszternák
20 dkg karalábé
25 dkg zeller
25 dkg karfiol
3-5 dkg vaj
zsemlemorzsa
szardellapaszta
citrombors
majoránna
szerecsendió
só
A megtisztított pisztrángokat, beirdaljuk, majd a szardellapasztával alaposan bedörzsöljük őket (az irdalásokba is), majoránnával és citromborssal ízesítjük. A zsemlemorzsába egy jó adag citromborsot keverünk és a halacskákat meghempergetjük benne (jól belenyomkodjuk). Egy nagyobb serpenyőben (legalább akkorába, hogy a 4 hal beleférjen :) zsiradékot hevítünk és a pisztrángjainkat szép pirosra sütjük.
A zöldségeket megtisztítjuk és kis darabokra vágva, sós vízben puhára főzzük. A megfőtt zöldségeinket burgonyatörő segítségével összetörjük, pürésítjük, szerecsendióval ízesítjük és egy darabka vajat is belekavarunk.
Őrülten Jó Étvágyat kívánok hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése