A gersli vagy árpagyöngy (hántolt árpa) Tibetből ered, de a zsidó konyhából vált
ismerté.
A gersli sajnos még mindig nem túl népszerű, pedig rendkívül egészséges.
A gersli a legnagyobb nyomelem tartalmú gabonaféle.
A gersli jó hatással van a koleszterin-, és a vércukorszintre is, ezért ajánlatos cukorbetegeknek.
A gersli szénhidrátjai nagyon lassan szívódnak fel a szervezetben tehát tovább biztosítja a jóllakottság érzeté és ajánlatos fogyókúra beépítésébe
A gersli serkenti a szív és az agy működését, vizelethajtó hatása van és jót tesz az idegrendszernek is!
A gerslit lényegében ugyanúgy használhatjuk mint a rizst, de célszerű készítés előtt 1-2 órára beáztatni.
Az árpakása közkedvelt eledele volt a római gladiátoroknak.
A ketchupról nem tudok ilyen jókat mondani és nem isszerte kedvelem nagyon, de olykor-olykor pácokba szíven használom mert szép színt ad a húsnak, és szépen karamellizálódik.
A ketchupról nem tudok ilyen jókat mondani és nem is
PIKÁNS CSIBECOMBOK, KARALÁBÉS ÁRPAKÁSÁVAL
Hozzávalók:
12 db csirke alsócomb
20 dkg árpagyöngy (gersli)
40 dkg karalábé
1 cs. petrezselyemzöldje
1 Kápia vagy Kaliforniai paprika
durvára őrölt bors
só
a páchoz:
1 dl olaj
2 ek. ketchup
2 ek. ecetes torma
2 ger. zúzott fokhagyma
2 tk. csípős paprikakrém
durvára őrölt bors
A páchoz valókat egy tálban, (célszerű kicsi habverővel vagy mártáskeverővel) alaposan összekavarjuk. A megtisztított alsócombokat jól betapicskoljuk a páccal, és egy éjszakára hűtőben érlejük.
Ez a pác nem túl sok, de pont elég; amikor a hűtőbe rakjuk, ügyeljünk arra, hogy inkább (értelemszerűren) a vastagabb felük érjen bele a pácba.
Ez a pác nem túl sok, de pont elég; amikor a hűtőbe rakjuk, ügyeljünk arra, hogy inkább (értelemszerűren) a vastagabb felük érjen bele a pácba.
A finomra pácolódott combocskákat tepsibe pakoljuk, a tál alján összegyűlt, maradék pácot ráöntjük és szépen lassan, hogy ne égjen meg, hanem karamellizálódjon, sütőben megsütjük.
Ezt, sózni csak tálaláskor szoktam.
Ezt, sózni csak tálaláskor szoktam.
A beáztatott gerslit jól lecsepegtetjük és a rizshez hasonlatosan megpároljuk, nagyjából háromszorosa vizet felvesz, de ezt közben is pótolhatjuk, és bele is kavargathatunk nyugodtan. A felkockázott karalábét már az főzés elején hozzáadjuk, borssal, sóval ízesítjük. Közben a paprikát felkockázzuk, a petrezselyemzöldet felaprítjuk és a kész kásához keverjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése