A brokkoli sokkal több tápanyagot tartalmaz mint bármelyik zöldség. Charlotte Haigh pedig azt ajánlja, hogy hetente legalább kétszer-háromszor együnk brokkolit.
Könnyen emészthető, kalóriatartalma rendkívül alacsony. Kiemelkedő rosttartalma fokozza a telítettség érzését valamint serkenti és felgyorsítja az emésztést.
PULYKAJAVA,
PIRÍTOTT BROKKOLIVAL
ÉS ALMÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg pulykamell
50 dkg brokkoli
2-3 db alma
őrölt rozmaring
só
A pulykamellet felszeleteljük, enyhén megklopfoljuk, sózzuk és őrölt rozmaringgal ízesítjük, natúr szelet módjára megsütjük.
A brokkolit kis rózsáira szedjük 3 percig előfőzzük (blansírozzuk) majd jól lecsepegtetjük
Egy serpenyőben zsiradékot hevítünk és a brokkoli rózsákat valamint a keskeny gerezdekre vágott almákat szépen megpirítjuk; egy csipet sóval és őrölt rozmaringgal ízesítjük. (Ha éppen van kéznél pár csepp mézünk azt is hozzáadhatjuk, de csak a vigyázva mert a méz, „túl karamellizáláskor” megkaphat, megkeseredhet.)
Köretként párolt rizst vagy burgonyapürét ajánlok hozzá; de könnyű, diétás fogásként köret nélkül is megállja helyét.
TUDTAD? „A brokkoli szulforafánokat is tartalmaz, hatékony rákellenes vegyületeket, amelyek megakadályozzák a daganatok kifejlődését.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése