TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. március 23., szombat

Levesek hete 6.

A levesről 
Gyümölcsös és fűszeres














EPERLEVES,  
     TEJSZÍNES SAJTTAL 
              ÉS BAZSALIKOMMAL
Hozzávalók:
45 dkg eper (akár fagyasztott is lehet)
2 db natúr tömlős sajt (tejszínes)
3 tojás
1 ek. liszt
15 dkg kristálycukor + 2 ek.
2 cs. vaníliás cukor
szerecsendió
durvára őrölt bors 
bazsalikom
A megtisztított epret (1,2l) cukros vízeben, „puhára” főzzük; közben a sajtokat és az egyik vanílliás cukrot is hozzáadjuk. Ha már a sajt felolvadt (össz.-vissz. 10 perc), lehúzzuk a tűzről és botmixer segítségével simára turmixoljuk. A tojásokat szétválasztjuk; a sárgájukat a liszttel és aprított bazsalikommal (6-8 levélke) összekeverjük, majd kikavarjuk egy kevés a meleg lével fokozatosan lazítjuk. A levest visszatesszük a tűzre, de már csak! gyenge lángra, aztán folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a sárgákat és sűrűsödésig odafigyelve, lassan főzzük, de véletlen se forraljuk, mert a tojás kicsapódik. Amikor kellően besűrűsödött, (pár perc) egyből átöntjük egy hideg tálba. Hűtőben jól lehűtve, habgaluskával tálaljuk.
A habgaluska igényel egy kis gyakorlatot, ez tény; nekem sem sikerül mindig szépre.
A tojások fehérjéjét cukorral és vaníliás cukorral nagyon kemény, „késsel vágható” habbá verjük, amit közben egy csipet sóval, szerecsendióval és borssal ízesítünk, valamint bazsalikomot (4-5 levélke) is aprítunk bele. Evőkanállal kiszaggatva, forró de nem lobogó vízben, átforgatva, szépen kifőzzük  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése