A májban sok vitamin és ásványi anyag van amelyek fontosak a szervezet számára. Amit minden ki ismer az a vastartalma, de emellett A-vitaminban is felettébb gazdag.
Nem szabad azonban elsiklanunk azon tény felett, hogy a máj rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz zsiradékot és koleszterint is.
Létezik egy olyan „népi babona”, hogy a terhesség ideje alatt tilos májat fogyasztani, a benne rejlő méreganyagok miatt. Azonban a felnőttek emésztőrendszere ezeket a méreganyagokat már képes feldolgozni és ezáltal nem okozhatnak kárt a magzatban. Ugyanakkor a vastartalma segíthet a várandósság ideje alatt kialakulható vashiány leküzdésében.
Természetesen, mindenek ellenére májjal kapcsolatos anomáliák léteznek ...
Jómagam a csirke-, és a pulykamájat részesítem előnyben ezekben kevésbé csalódhat az ember.
Lényeg a lényeg nyugodtan fogyasszunk májat, de csak mértékkel, mondjuk úgy két hetente.
SZÁRNYASRAGU, KARFIOLLAL ÉS TÉSZTÁVAL
Nem szabad azonban elsiklanunk azon tény felett, hogy a máj rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz zsiradékot és koleszterint is.
Létezik egy olyan „népi babona”, hogy a terhesség ideje alatt tilos májat fogyasztani, a benne rejlő méreganyagok miatt. Azonban a felnőttek emésztőrendszere ezeket a méreganyagokat már képes feldolgozni és ezáltal nem okozhatnak kárt a magzatban. Ugyanakkor a vastartalma segíthet a várandósság ideje alatt kialakulható vashiány leküzdésében.
Természetesen, mindenek ellenére májjal kapcsolatos anomáliák léteznek ...
Jómagam a csirke-, és a pulykamájat részesítem előnyben ezekben kevésbé csalódhat az ember.
Lényeg a lényeg nyugodtan fogyasszunk májat, de csak mértékkel, mondjuk úgy két hetente.
SZÁRNYASRAGU, KARFIOLLAL ÉS TÉSZTÁVAL
kellemesen csípősen
Hozzávalók:
40 dkg csirkemáj
20 dkg csirkemell filé
1db (kb.:1 kg) karfiol
20 dkg orsó tészta
2 dl tejszín
őrölt kömény
cayene-i bors
tárkony
1 ek. liszt
só
A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük (nem szét!). Amikor megpuhult, leszűrjük, de a főzővízéből tegyünk félre 2-2,5 decit. A torzsáját ne dobjuk el, hanem fagyasszuk le, mert ez pl.: krémlevesbe még nagyon jó lesz.
Közben a tésztát is kifőzzük.
A csirkemellet és a májat 2 centis csíkokra vágjuk és vajon vagy olívaolajon megpirítjuk, egyenlőre még ne sózzuk meg, majd felöntjük a karfiol főzőlevével és jól kiforraljuk. Befűszerezzük, a tárkonnyal bánhatunk bátrabban; a tejszínt a lisztel elhabarjuk és a ragunkat besűrítjük vele. Ezek után először a tésztát, aztán a karfiolt is beleforgatjuk.
Tálaláskor apróra vágott chili paprikával megszórhatjuk.
TUDTAD? „A karfiolnak antiallergén tulajdonságai vannak, amelyek enyhíthetik az asztmát és a bőrallergiát.”
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése