TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. december 20., csütörtök

Örömteli készülődés 7.

Babits Mihály: Karácsonyi ének

Mért fekszel jászolban, ég királya?
Visszasírsz az éhes barikára.
Zenghetnél, lenghetnél angyalok közt:
mégis itt rídogálsz, állatok közt. 


Bölcs bocik szájának langy fuvalma
jobb tán mint csillag-űr szele volna?
Jobb talán a puha széna-alom,
mint a magas égi birodalom? 


Istálló párája, jobb az neked,
mint gazdag nárdusok és kenetek?
Lábadhoz tömjén hullt és arany hullt:
kezed csak bús anyád melléért nyult… 


Becsesnek láttad te e földi test
koldusruháját, hogy fölvetted ezt? 

S nem vélted rossznak a zord életet?
te, kiről zengjük, hogy megszületett!


Szeress hát minket is, koldusokat!
Lelkünkben gyújts pici gyertyát, sokat.
Csengess éjünkön át, s csillantsd elénk
törékeny játékunkat, a reményt. 


 













 
GESZTENYÉS ROLÁD, 
         FÜSTÖLT SAJTTAL,
                ÉS VAJAS METÉLTTEL 
Hozzávalók:
60 dkg pulykamellfilé
16-20 szem gesztenye
10 dkg füstölt sajt
30 dkg széles metélt
2 dl főzőtejszín 
1 ger. fokhagyma
2 ek. méz
liszt 
vaj
durva bors, só
A gesztenyét megfőzzük, megpucoljuk.
A pulykamellet 8 egyforma szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, mindkét oldalát megszórjuk borssal és megsózzuk. A gesztenyét durvább darabokra vágjuk, (törjük) a füstölt sajtot felkockázzuk, és elosztjuk a szeletek egyik szélén, majd ügyesen feltekerjük és fogpiszkálóval összetűzzük a végeinél. Az így kapott roládokat lisztbe forgatjuk és forró vajon hirtelen elősütjük és pár percre félretesszük. Abban a serpenyőben amelyikből a roládokat kiszedtük gyengén megkaramellizáljuk a mézet és beledobjuk az apró kockákra vágott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük 2 deci vízzel és visszarakjuk a húsokat, 5-8 percig lassan pároljuk. A tejszínből és a lisztből habarást készítünk, és besűrítjük vele a pároló lét, majd jól kiforraljuk, utóízesítjük. A kifőtt metéltet forró vajban átforgatjuk és borssal megszórjuk. Tálaláskor a roládokat ferdén elvágjuk és meglocsoljuk a mártással, amelyből a tésztára is tehetünk egy keveset.

1 megjegyzés:

  1. Mindent imádok amibe gesztenye kell...ez is nagyon guszta, szilveszteri menünek is elmegy, nyeltem is nagyokat mikor megláttam :) nagyon ügyes vagy :) szerencsét próbálhatnál itt is :)

    VálaszTörlés