Először is elnézést kérek azoktól akik tegnap keresték már ezt illetve egy másik bejegyzésemet :( Biztos én vagyok a hibás, de az igazság, hogy a technika babrált ki velem; de estére meg javítódott a masinéria, úgy hogy ma már olvashatjátok egy príma (akár karácsonyi) leves receptjét.
A fűszerezéssel próbáltam a karácsonyi hangulathoz igazítani ezt a kis levest; bár sok féle levesbetétet lehet már manapság kapni, de én most magam készítettem és a fűszerezését is belekombináltam a leves ízébe.
CÉKLALEVES KARÁCSONYRA
Hozzávalók:
50 dkg cékla
20 dkg sárgarépa
1 db lilahagyma
5 dkg margarin
2 ek. kristálycukor
2 dl vörösbor
őrölt gyömbér
őrölt szegfűszeg
bors, só
15 dkg liszt
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 ek. egész kömény
1 ek. étolaj
cukor, só
Az élesztőt langyos (kézmeleg), cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a köményt, sózzuk és az élesztős - tejjel bedagasztjuk, hozzáadjuk az olajat és szépen beledolgozzuk. Ruhával letakarva, megkelesztjük.
A céklát, a sárgarépát, a lilahagymát megpucoljuk és kis kockákra vágjuk. Egy fazékba megolvasztjuk a margarint és megfuttatjuk rajt a zöldségeket, hagymát. Megsózzuk, borsozzuk, őrölt gyömbérrel, -szegfűszeggel ízesítjük és felöntjük 1 liter vízzel és a vörösborral. Amikor a megpuhult a cékla és a répa, kb. negyed részét kivesszük és félretesszük. A levest simára turmixoljuk visszadobjuk bele a félretett kockákat, pótoljuk az elgőzölgött levét utóízesítjük és készre főzzük.
A megkelt tésztát 6 részre osztjuk és keskeny rudacskákat formázunk belőle, 20-30 percet újra kelesztjük és szépen megsütjük. A megsült köményes rudakat falatkákra szeleteljük és meleg sütőben ropogósra szárítjuk, pirítjuk; tálaláskor a levesbe szórjuk.
Ha úgy gondoljuk a rudakat egészben, szeletelés nélkül is kínálhatjuk a leves mellé.
CÉKLALEVES KARÁCSONYRA
Hozzávalók:
50 dkg cékla
20 dkg sárgarépa
1 db lilahagyma
5 dkg margarin
2 ek. kristálycukor
2 dl vörösbor
őrölt gyömbér
őrölt szegfűszeg
bors, só
15 dkg liszt
1 dl tej
1 dkg élesztő
1 ek. egész kömény
1 ek. étolaj
cukor, só
Az élesztőt langyos (kézmeleg), cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe belekeverjük a köményt, sózzuk és az élesztős - tejjel bedagasztjuk, hozzáadjuk az olajat és szépen beledolgozzuk. Ruhával letakarva, megkelesztjük.
A céklát, a sárgarépát, a lilahagymát megpucoljuk és kis kockákra vágjuk. Egy fazékba megolvasztjuk a margarint és megfuttatjuk rajt a zöldségeket, hagymát. Megsózzuk, borsozzuk, őrölt gyömbérrel, -szegfűszeggel ízesítjük és felöntjük 1 liter vízzel és a vörösborral. Amikor a megpuhult a cékla és a répa, kb. negyed részét kivesszük és félretesszük. A levest simára turmixoljuk visszadobjuk bele a félretett kockákat, pótoljuk az elgőzölgött levét utóízesítjük és készre főzzük.
A megkelt tésztát 6 részre osztjuk és keskeny rudacskákat formázunk belőle, 20-30 percet újra kelesztjük és szépen megsütjük. A megsült köményes rudakat falatkákra szeleteljük és meleg sütőben ropogósra szárítjuk, pirítjuk; tálaláskor a levesbe szórjuk.
Ha úgy gondoljuk a rudakat egészben, szeletelés nélkül is kínálhatjuk a leves mellé.
Ez valóban "Őrülten jó" lehet. De egy dolgot máris változtatok: margarin helyett vajat fogok használni! Mert elkészítem, az biztos, nagyon leveses vagyok, és a céklaleveseket külön kultiválom!
VálaszTörlés