Talán már megszoktuk és megkedveltük a gyümölcs+hús, gyümölcs+zöldség stb. párosításokat; és ugye nem is olyan borzasztó :) Ne féljünk a szokatlan variációktól sem ! Szilveszterkor, illetve az új év hajnalán nagyon jól esik egy kis gyümölcsös és mégis tápláló saláta. Nem viccelek (mert azt nem nagyon szoktam ;) én így élek), de jól lehűtve, még üdítőnek is pompás, picikét megnyugtatja a gyomrot; aztán és közben jöhet egy kevéske pihi-hihi, majd kifulladásig buli, másnap pedig ----------------------------- inkább ne :/
NARANCSOS LENCSESALÁTA, SONKÁVAL
Hozzávalók:
20 dkg lencse
15 dkg pehely vagy selyem sonka (szép vékonyra legyen szeletelve)
2 db narancs
1 db kisebb lilahagyma
1/2 dl olívaolaj
1 ek. fehérborecet
1 mk. őrölt gyömbér
1 csip. kristálycukor
durvára őrölt színes bors
só
A lencsét sós vízben megfőzzük és lecsepegtetjük. A narancsok héját lereszeljük.
(A citrusfélék héját mindig vékonyan reszeljük, mert a fehér rész lesz az ami megkeseríti.)
A narancsok levét kifacsarjuk; alaposan összekavarjuk az olajjal és a borecettel, ízesítjük egy mokkáskanálnyi őrölt gyömbérrel, borssal, sóval illetve a narancshéjjal, valamint egy csipet kristálycukorral. A sonkát, a hagymával együtt vékony csíkokra, félkarikára vágjuk belekeverjük a lencsébe és jól összekeverjük az öntettel. Jól lehűtve tálaljuk.
Ez a mennyiség (önállóan) bő két adagra való, de mint azt tegnap említettem már, ezekkel étkekkel, bővíteni, színesíteni (több fajta, kisebb adag, nagyobb választék) szeretném a vendégváró asztalunkat.
(A citrusfélék héját mindig vékonyan reszeljük, mert a fehér rész lesz az ami megkeseríti.)
A narancsok levét kifacsarjuk; alaposan összekavarjuk az olajjal és a borecettel, ízesítjük egy mokkáskanálnyi őrölt gyömbérrel, borssal, sóval illetve a narancshéjjal, valamint egy csipet kristálycukorral. A sonkát, a hagymával együtt vékony csíkokra, félkarikára vágjuk belekeverjük a lencsébe és jól összekeverjük az öntettel. Jól lehűtve tálaljuk.
Ez a mennyiség (önállóan) bő két adagra való, de mint azt tegnap említettem már, ezekkel étkekkel, bővíteni, színesíteni (több fajta, kisebb adag, nagyobb választék) szeretném a vendégváró asztalunkat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése