TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. december 30., vasárnap

Egyre közelebb 4.

A lencse szintén az egyik legősibb ételeink közé tartozik, és már a Bibliában is megemlítik.
-Két prófétai jelentőséggel bíró esemény válik ki Ézsau életéből. Az egyik meg van említve közvetlen a születési beszámolója után és mutatja, Isten áldásával és ígéretével szembeni megvetését. Ézsau a mező és az erdő embere volt és egy a maga tetszése szerinti vad és kalandos életet élt, mint egy ügyes kezű vadász. Üres kézzel térvén vissza egy vadászatból, kimerülten, fáradtan és éhesen, látta a békés és szorgos Jákobot amint épp lencsét készített. Ő így szólt hozzá: Engedd, hogy ehessem e veres ételből, mert fáradt vagyok. Jákob így felelt: Add el hát nekem azonnal a te elsőszülöttségedet. Ézsau elfogadta az ajánlatot, nem óhajtott hű maradni elsőszülöttségi jogához, ha ez nehézségeket és szenvedéseket vont volna maga után. Nem óhajtott mindhalálig hűséges maradni, még ha az elsőszülöttségi jog, ebben az esetben, az ábrahámi ígéret áldásait jelentette volna. Megesküdött Jákobnak, hogy lemond a jogokról, mely az elsőszülötteket megillette, felcserélve testi vágyainak kielégítésével, egy ebédre. I. Mózes. 25:27-34. Katt.-
A lencsét, a római korban a gazdagság jelképekén is tisztelték (formája és a sokasága a pénzt szimbolizálta). Volt úgy, hogy a halott mellé is tettek lencsét, ezzel biztosítva a túlvilági biztonságát. Ezzel szemben, olyan idők is voltak amikor a lencsét „túl pórias ételnek tartották és ezért, úri körökben a fogyasztása háttérbe szorult.
Új év napján fogyasszunk lencsét, mert a babona szerint gazdagok leszünk!
Új év napján fogyasszunk lencsét, mert szerintem Őrülten Jó! 















LENCSELEVES ALMÁVAL BOLONDÍTVA
       (Lencsekorhely)     
Hozzávalók:
20 dkg lencse
2 db savanykás alma
2 fej vöröshagyma
15 dkg parasztkolbász
1 p. tejföl
1/2 citrom leve
2 db babérlevél
1 ek. liszt
rozmaring
bors, só 
Az egyik vöröshagymát és a meghámozott almákat, apró kockákra vágjuk és egy kis zsiradékon megfonnyasztjuk. Amikor kissé már karamellizálódik az alma, hozzáadjuk az egy éjszakára beáztatott lencsét és felöntjük kb.:1,5 liter vizzel és beízesítjük a fűszerekkel, valamint a citromlével. Ha megpuhult a lencse, beleszórjuk a félkarikára szeletelt kolbászt. Közben a másik hagymát félfőre (félkarikára) szeljük és kevés forró zsiradékban megkapatjuk (nem kell túlzottan megpuhítani - éppen ezért használjuk most), lehúzzuk a tűzről és egy evőkanál liszttel összekavarjuk, és a leveshez adjuk. A tejföt a levesből kivett forró lével kikavarjuk és vissza öntjük levesbe, 1-2 perc alatt készre főzzük.
A tejföl új év hajnalán külön is kínálhatjuk a leveshez, (ki tudja kinek mi van a gyomrában) és fakultatív módon, mindenki adagolja magának :)
TUDTAD? „A lencse sokféle antioxidánst tartalmaz; javítja az energiaszintet, és mivel rostban gazdag, javítja a szív és az emésztőrendszer egészségét.” 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése