TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. december 5., szerda

A szomszédé sem zöldebb

A világ „sokszáz” legtermészetesebb dolgai közé tartozik az, hogy a boltokban, piacon zöldborsót vásárolunk. Konzerv vagy fagyasztott (szerintem ez a jobb, mert szedés után max.:3 órán belül lefagyasztják), szerencsés esetben friss és ugye ott van a saját termesztésű. Zöldborsó van és kész; ugyanakkor bátran mondhatjuk, hogy az egyik legnépszerűbb zöldségféle. (Ha jól belegondolok, talán nem is ismerek olyan embert aki nem szereti a borsót.)
Nem volt ez mindig így; bár a borsó őshazája Közép-Ázsia és Kr.e. 5-6 ezer évre vezethető vissza, Európába csak a XVI. századtól vált ismertté, mint különlegesség. Egy francia feljegyzés az 1600-as évek végéről azt írja „a divatos és őrült hölgyek" nagy lakomák végén, titokban csipegették.
A középkorban pedig, akármilyen hihetetlen, főleg takarmányként használták.
Mint általában, majdnem minden növénynek, a borsónak megvolt a maga jelkép mivolta, és ez nem más mint a termékenység. Halotti torban szinte kötelező volt a fogyasztása, sőt még a halott mellé is szokás volt borsót tenni.
Számos jó tulajdonága mellett, vastartalma miatt segít a fáradtság leküzdésében. Állítólag tanulás közben érdemes nyers zöldborsót rágcsálni.

A zöldborsót ne főzzük sokáig mert a szemek „visszakeményednek”, és ugyan ez vonatkozik a kukoricára is.

 












ZÖLDBORSÓS LINGUNIE, MANDULÁVAL
Hozzávalók:  
50 dkg linguine (vékony metélt)
50 dkg zöldborsó
2 db tejszínes vagy natúr tömlős sajt 
3 dl fehérbor
1 dl víz (kb.)
5 dkg szeletelt mandula
petrezselyem zöld
olívaolaj 

A tésztát kifőzzük. Közben a zöldborsót olívaolajon megfuttatjuk, majd felöntjük a borral és a vízzel, megsózzuk, puhára főzzük.
Amikor a borsó megpuhult belenyomjuk a sajtokat és jól összeforraljuk. Ezután egy burgonyatörővel kicsit szétnyomkodjuk a borsószemeket (nem kell nagyon pépesre) és hozzákeverjük az időközben megpirított mandula szeleteket. A tésztával bekeverve és petrezselyem zölddel meghintve tálaljuk.  
Csak 1 ötlet: a tálalást feldobhatjuk, ha borsóból és a pirított mandulából félreteszünk egy keveset és megszórjuk vele a kitálalt tésztát. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése