Annyi minden rosszat hallani a kóla egészségtelenségéről és különböző, ugyanakkor meglepő "praktikáiról" illetve a maróhatásáról, hogy kíváncsivá tett.
Csak néhány példa, szorgos gyűjtésemből.
Csak néhány példa, szorgos gyűjtésemből.
Berozsdásodott csavar lazítására: pár percig szorítsunk kólába áztatott rongydarabot a rozsdás csavarhoz.
Zsír eltávolítására ruhaneműből: öntsünk egy doboz kólát a zsírpecsétes ruhára, adjunk hozzá mosószert, majd szokásos módon mossuk ki. A kóla segíti a zsírfoltok feloldódását. A szélvédőre rakódott szennyeződést is letisztítja.
Zsír eltávolítására ruhaneműből: öntsünk egy doboz kólát a zsírpecsétes ruhára, adjunk hozzá mosószert, majd szokásos módon mossuk ki. A kóla segíti a zsírfoltok feloldódását. A szélvédőre rakódott szennyeződést is letisztítja.
A kólában lévő citromsav eltávolítja a foltokat a porcelánról.
A gyomorsav jóval erősebb, mint a kólában
levő savak, így ártalmatlan, azaz a rémhírrel ellentétben
nem káros a gyomorra. De! a sok kóla valóban ártalmas a fogak számára, mert a sav megtámadja a fogzománcot.
A kóla és egy bizonyos cukorka "robbanását" szerintem már mindenki látta már a világhálón.
Vannak államok ahol az autópálya-rendőrség, 8 liter kólát tart a csomagtartóban, mert a balesetek után ezzel lehet a vért
feltakarítani az útról.
Én pedig hús puhításra használom.
Én pedig hús puhításra használom.
KELEKÓLA NYÁRS
Hozzávalók:
60 dkg szárnyas húshoz
3 dl kóla
2 tk. mustár
1 tk. kakukkfű
őrölt bors
1 db alma
1 db vöröshagyma
só
A húst felkockázzuk; a páchoz összekeverjük a hozzávalókat és legalább fél-, de akár egy napig ebben a "lében", hűtőben pácoljuk a húskockáinkat.
A vöröshagymát valamint az almát szintén felkockázzuk és a húskockákkal együtt ügyesen, egymás után nyársra tűzzük őket, megsózzuk, majd szépen pirosra sütjük.
Ugyan ezt a kóla-mustár pácot ízesíthetjük kakukkfű és bors helyett, gyömbér - chili vagy a bátrabbak, fahéj - chili párossal is.
A mustár helyett használhatunk vörösbor ecetet.
1 tk. kakukkfű
őrölt bors
1 db alma
1 db vöröshagyma
só
A húst felkockázzuk; a páchoz összekeverjük a hozzávalókat és legalább fél-, de akár egy napig ebben a "lében", hűtőben pácoljuk a húskockáinkat.
A vöröshagymát valamint az almát szintén felkockázzuk és a húskockákkal együtt ügyesen, egymás után nyársra tűzzük őket, megsózzuk, majd szépen pirosra sütjük.
Ugyan ezt a kóla-mustár pácot ízesíthetjük kakukkfű és bors helyett, gyömbér - chili vagy a bátrabbak, fahéj - chili párossal is.
A mustár helyett használhatunk vörösbor ecetet.
Én még azt tenném hozzá, hogy émelygés, hányinger esetén a kóla vált be nálunk a legjobban a kisfiamnál.
VálaszTörlésTeszik ez a nyárs.:))