Talán már említettem: Fantázia, Bátorság, Jó étvágy! - ezek valának jelszavaink 😉
Még valami....
...lehet, hogy néhány embert "magara haragítok" ezzel, de muszáj elmondanom.
A TARHONYA az kézi, reszelt, házi vagy épp csipet ki tudja még hány névvel illetik a gyártók, és NEM gépi, kinyomkodott, bogyócska; megeszem, mert az is egy finom tésztaféle, de (nekem) nem tarhonya. BOCSESZ!!! Természetesen aki saját magának elkészíti otthon, az az igazi, és le a kalappal előtte, én ahhoz túl lusta és kényelmes vagyok 😇😇😇
Jut eszembe, pont emiatt a gépi tésztaféle miatt van az a hasonlítás, hogy a kuszkusz, olyan mit a tarhonya....há'perszil.
Ja, és ismerek olyan emberkét is, aki csak a fent említett dolgot szereti tarhonyaként, mert a másik az olyan izés...
TARHONYÁS
HÚS GAZDAGON,
GOMBÁVAL
ÉS KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
50 dkg
sertés lapocka
15 dg
parasztkolbász (csípős)
25 dkg gomba
15 dkg
sárgarépa
1 nagy fej
vöröshagyma
2 ger.
fokhagyma
2-3 db
paprika
25 dkg
tarhonya
majoránna
kömény
só
A húst és a paprikát kis kockákra vágjuk.
A
vöröshagymát felaprítjuk, forró zsiradékon üvegsre sütjük, hozzáadjuk a húst és
a paprikát. Amikor a hús elveszti nyers színét, megsózzuk, majoránnával és
köménnyel ízesítve, vízzel felöntögetve, pörkölt módján főzzük, kb. 45 percig
(illetve, ahogy a hús puhul).
Közben a
sárgarépát is kis kockákra vágjuk, a gombát „cikkere”, a tarhonyát pedig
kevéske zsiradékon megpirítjuk, a kolbászt negyed darabkákra szeleteljük..
A gombát és
a sárgarépát, a húshoz adjuk, zúzott fokhagymával ízesítjük, felöntjük vízzel,
egyet forralunk rajta, aztán jöhet a tarhonya és a kolbász.
Innen tovább
úgy járunk el, mint a sima tarhonya készítésnél.
(Tehát
felöntjük 2,5 szeres vízzel, amikor elfőtte, magába szívta a levét, a
tarhonya szépen puhul, lefedjük, elzárjuk a gázt alatta, és hagyjuk, saját
gőzében párolódni, 15-20 percig. Mindezt közepes lángon végezzük, közben
finoman bele-belekavargatva, nehogy lekapjon az alja, és ha szükségét látjuk,
adhatunk méghozzá óvatosan vizet. Tarhonyát többféle minőségben kaphatunk
(há’isten) ezért kell figyelni a puhulását, nekem ennyi időre volt szükségem.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése