Amióta kicsit megsütött a nap 😊(inkább nagyon 😵), rá vagyok állva a többféleképp készülő klasszikusokra, meg a emojikra, szmájlikra, illesmikre 😆
Szóval, ma a Pincepörkölt van soron...
De vajon mit nevezünk Pincepörköltnek, na! itt aztán öléggémegoszlanak összekeverednek vélemények, illetve a készítési módok, az alap viszont mindig ugyanaz marad, hús -pörkölt- és a burgonya -köret- egybefőzve. Mint a Gulyás???
Innen tovább lehet, lehetne vitatkozni, hogy pontosan mi is ez, vagy az; mindenesetre egy biztos nevét arról kapta, hogy a pincesoron készült, és a főzőemberkéknek az volt a célja, hogy egy tányérból lehessen enni, kanállal, és együtt készüljön a hús, a körettel.
Nadenamá, mi az a Pusztapörkölt -egyébiránt a szakácstananyag része-; hát ugyanaz, csak és valószínűleg a magyar gasztronómia, és a "világnyelvi" klasszikus, néprajzi szavaink összekapcsolása, valamint hogy könnyben érthető, eladható legyen a külföldiek számára, az oka a "névváltozásnak".
Béláim gondolkodjunk! Az a gulyás, akkor mit főzött bográcsban, kint a pusztán, pincepörköltet? Nem! Ő Gulyást főzött. Tehát, ha asztalos készítette volna, akkor ma Asztalosnak neveznénk ? 😁
Persze ez a utolsó mondat már csak a vicc része... vagy talán egy kicsit elgondolkodtató...
Az egészet lezárva, van aki aszerint különbözteti meg, hogy milyen hússal készíti, marha-sertés, vagy vegyesen, esetleg füstölt is kerül bele, borral, stb... egy kedves ösmerősömnél pedig a Pincepörkölt, csemegeuborkát is tartalmaz, tehát a savanyúság is benne van...
Ennyi.
Ezért én vettem a bátorságot, és amit ma főztem, az, se Pincepörkölt, se Pusztapörkölt, se Gulyás, se semmi ilyesmi, főleg, hogy még a fűszerpaprika sincs benne 😉
Ez más, nem is tudom miért okoskodtam ennyit? Ja! úgy indult.
Ráadásul még a nevét is elhibáztam, mert igazság szerint Csülkös Emeletesnek kellene neveznem, nem ? De.
CSÜLKÖS PINCÉS
De vajon mit nevezünk Pincepörköltnek, na! itt aztán öléggé
Innen tovább lehet, lehetne vitatkozni, hogy pontosan mi is ez, vagy az; mindenesetre egy biztos nevét arról kapta, hogy a pincesoron készült, és a főzőemberkéknek az volt a célja, hogy egy tányérból lehessen enni, kanállal, és együtt készüljön a hús, a körettel.
Nadenamá, mi az a Pusztapörkölt -egyébiránt a szakácstananyag része-; hát ugyanaz, csak és valószínűleg a magyar gasztronómia, és a "világnyelvi" klasszikus, néprajzi szavaink összekapcsolása, valamint hogy könnyben érthető, eladható legyen a külföldiek számára, az oka a "névváltozásnak".
Béláim gondolkodjunk! Az a gulyás, akkor mit főzött bográcsban, kint a pusztán, pincepörköltet? Nem! Ő Gulyást főzött. Tehát, ha asztalos készítette volna, akkor ma Asztalosnak neveznénk ? 😁
Persze ez a utolsó mondat már csak a vicc része... vagy talán egy kicsit elgondolkodtató...
Az egészet lezárva, van aki aszerint különbözteti meg, hogy milyen hússal készíti, marha-sertés, vagy vegyesen, esetleg füstölt is kerül bele, borral, stb... egy kedves ösmerősömnél pedig a Pincepörkölt, csemegeuborkát is tartalmaz, tehát a savanyúság is benne van...
Ennyi.
Ezért én vettem a bátorságot, és amit ma főztem, az, se Pincepörkölt, se Pusztapörkölt, se Gulyás, se semmi ilyesmi, főleg, hogy még a fűszerpaprika sincs benne 😉
Ez más, nem is tudom miért okoskodtam ennyit? Ja! úgy indult.
Ráadásul még a nevét is elhibáztam, mert igazság szerint Csülkös Emeletesnek kellene neveznem, nem ? De.
CSÜLKÖS PINCÉS
Hozzávalók:
80 dkg
sertés lapocka
1 db füstölt
sertés csülök (hátsó)
2 fej
vöröshagyma
3 ger.
fokhagyma
2 db paprika
1 dl
fehérbor
1 kg
burgonya
15 dkg
csemegeuborka
2-3 szál
csemegehagyma
csombor
(borsikafű)
kömény
bors, só
A -most
kivételesen, a csülök bőrét leszedtem, kicsontoztam-, aztán a húsát felkockázzuk,
majd felhasználásig hideg vízbe kiáztatjuk; és a lapockát is felkockázzuk.
A
vöröshagymát, és a paprikát felaprítjuk, sertészsíron üvegesre sütjük, rádobjuk
a felkockázott lapockát, megsózzuk, befűszerezzük, aztán borral és vízzel
felöntve, pörkölt módján puhára főzzük. Egy rottyanás után, a füstölt csülköt
is belekeverjük.
A burgonyát
megtisztítjuk, felkockázzuk, és a fokhagymát is aprókockákra daraboljuk; a hús
puhulásának megfelelően, az utolsó kb. 20 percnél ezeket is hozzáadjuk.
Amikor
minden kellően megfőtt, egy forralásnyi időre, beleszórjuk, az időközben
felkarikázott csemegeuborkát és csemegehagymát.
Szevasz.
Hát, most jut eszembe, Gulyás és a Gulyásleves az ugyanaz?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése