Téma a Stroganoff bélszín, aminek módozatát ma már szinte bármilyen húsból is elkészítenek.
Maga a módozat, a "wikin" is fent van, és még számtalan helyen, érdemes rákeresni, hányféleképp készül. Egy valami viszont (majdnem) minden receptben megegyezik, a gomba és a csemegeuborka, aztán innen tovább jön... a paradicsompüré, a gyöngy hagyma, a bor, a konyak, Gordon-nál paprika, Jamie-nél lilahagyma, aztán tejszín, tejföl, joghurt, stb... és amivel mifelénk, nem egy helyen találkoztam már a Worcestershire szósz.
Na kérem, ez egy viszonylag gyors és frissen készülő étel, ezért készüljünk elő mindennel (aprítsunk, szeleteljünk, csíkozzunk), hogy később már csak szórni kelljen 😉
Hát ezek ilyen dolgok, és ezért szoktam mondani "Ahány ház, annyi szakács."
Na kérem, ez egy viszonylag gyors és frissen készülő étel, ezért készüljünk elő mindennel (aprítsunk, szeleteljünk, csíkozzunk), hogy később már csak szórni kelljen 😉
Hát ezek ilyen dolgok, és ezért szoktam mondani "Ahány ház, annyi szakács."
BÉLSZÍNCSÍKOK
STROGANOFF MÓDRA
Hozzávalók:
50-60 dkg
bélszín
4 ek. mustár
(+)
1 fej
vöröshagyma
25 dkg gomba
25 dkg
csemegeuborka
1,5 dl
fehérbor
2 dl tejszín
1 ek. liszt
petrezselyem
zöldje
bors, só
tejföl - elhagyható
A
megtisztított bélszínt, felcsíkozzuk, megborsozzuk, és mustárral alaposan
összekeverjük, bemasszírozzuk, majd kb. ½ dl olajjal is átforgatjuk (nem kell
sok), aztán letakarva, hűtőben érleljük, pácoljuk, legalább egy napig (de akár
kettő is lehet), közben egy-kétszer átforgatjuk.
A gombár
feldaraboljuk, az csemegeuborkát csíkokra vágjuk, a vöröshagymát félkarikákra.
A gombát egy
serpenyőben kevéske vajon elkezdjük pirítani, amikor kezd szép színt kapni,
hozzáadjuk a hagymát, ahogy a hagyma is pirul, jöhetnek a bepácolt bélszíncsíkok.
1-2 perc elteltéével,
hozzákeverjük a csemegeuborkát, megsózzuk, meghintjük egy evőkanál liszttel elkavarjuk,
majd felöntjük a borral és pillanatok alatt összeforraljuk, aztán a tejszínt is
hozzáöntjük, aprított petrezselyemzölddel frissítjük.
(Ezzel lényegében
elkészültültünk. De ízlés szerint, még egy kis mustárral pikánsabbá tehetjük, illetve,
ahogy egy nagymestertől láttam, és én is így tettem: befejezésként 2-3 kanál
tejfölt is kevertem hozzá, amivel már nem forraltam, csak épp összemelegítettem,
és egy teltebb, vastagabb szaftot kaptam.)
Köretként
párolt rizs vagy krokett illik hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése