Az igazság az, hogy már régóta foglalkoztat az úgynevezett karfiolpörkölt és társai, a különböző zöldség-pörköltek, vagy akár a tojás pörkölt. De valamiért mindig elmaradt; na ja, mi már csak ilyenek vagyunk. Bár szerintem, akik „irtóznak” az efféle dolgoktól azokat inkább (persze nem elsősorban) az elnevezése zavarhatja meg. Mert ugyi, egy jó magyar ember a pörkölt szó, hallatán nem zöldségekre vagy a tojásra gondol, még köretként sem.
Viszont a név találó, hisz' az elkészítést illetőleg pörkölt; ugyanakkor én sem fogom pörköltnek nevezni.
Nincs meg az az igazi pörköltes állaga, ha beliszteztem volna (staubolás), akkor esetleg „pörköltesebb” lehetne, de ezt nem akartam.
Megfordult a fejemben, hogy tejfölös habarással esetleg joghurttal készítem, az pedig már kicsit olyan főzelékes lenne.
Ugorgyunk.
Az étel elkészült, le a kalappal, nagyon finom és mindenkinek ajánlom.
Na de, nem akarok „összebeszélni minden húsfélét” ezért...
Nincs meg az az igazi pörköltes állaga, ha beliszteztem volna (staubolás), akkor esetleg „pörköltesebb” lehetne, de ezt nem akartam.
Megfordult a fejemben, hogy tejfölös habarással esetleg joghurttal készítem, az pedig már kicsit olyan főzelékes lenne.
Ugorgyunk.
Az étel elkészült, le a kalappal, nagyon finom és mindenkinek ajánlom.
Na de, nem akarok „összebeszélni minden húsfélét” ezért...
...és különben is, ma egy ilyen nap van.
KARFIOLRAGU,
FINOM ZÖLDSÉGEKKEL
ÉS BENNE FŐTT TOJÁSSAL
Hozzávalók:
1 kg karfiol
20 dkg sárgarépa
2 szál szárzeller
2 fej vöröshagyma (kb.30 dkg)
3 ger. fokhagyma
1 db kápia paprika
1 db paradicsom
fűszerpaprika
őrölt kömény
só
A vöröshagymát felaprítjuk, olívaolajon üvegesre pirítjuk, aztán hozzáadjuk az aprított fokhagymát és a fűszerpaprikát (nálam egy kevés füstölt paprika is került bele), valamint a szintén felkockázott kápia paprikát és a paradicsomot, elkeverjük és felöntjük annyi vízzel ami ellepi, lassan forralva legalább 20-25 percig főzzük.
A sárgarépát felkarikázzuk és az alapba tesszük, majd a megtisztított kisebb rózsaira szedett karfiolt is hozzáadjuk. Innen tovább pörkölt módjára főzzük, amikor a karfiol kezdi elérni a kívánt puhaságot beleszórjuk a feldarabolt szárzellert.
Egy forrás után, legyengítve a tüzet, kicsit eligazgatjuk zöldségeket illetve a tojásoknak helyet készítünk („gödröcskéket”) és ügyesen, bátran, egyenként, külön-külön beleütjük a őket.
Lassan, fedő alatt, nem kevergetve, 5-10 percig főzzük még; nálam tálaláskor egy ici-pici csípős is pottyant rá.
(A köret: quinoa és bulgur keveréke, amit én a sógoroknál szerzetem be.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése