Rakott krumplit kívántam, csak picit máshogy, csak picit fűszeresebben.
FŰSZERES
RAKOTT KRUMPLI,
DARÁLT HÚSSAL ÉS SAJTTAL
Hozzávalók:
50 dkg
sertés darált hús
1 kg
burgonya
10 dkg
kenyérszalonna
1 fej
vöröshagyma
3-4 ger.
fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
4-5 db főtt
tojás
1 nagy p.
tejföl (450g)
10-15 dkg
trappista sajt
fűszerpaprika (csak egy pici)
kakukkfű
oregánó
lestyán
bors, só
A burgonyát
héjában megfőzzük, megpucoljuk.
A
vöröshagymát és a szalonnát felaprítjuk, üvegesre sütjük; aztán hozzáadjuk a
darált húst, megsózzuk, borsozzuk, befűszerezzük, (nálam a kakukkfű volt az
uralkodó íz), meghintjük egy kevés fűszerpaprikával, és vízzel felöntve,
pörkölt módján puhára főzzük, (kb.35 perc), a levét, a szaftját minimálisra
forraljuk. Közben felkockázzuk a paprikát és a paradicsomot, és a főzés utolsó
5 percében a hozzáadjuk a húshoz, majd már a tűzről levéve, két gerezd zúzott
fokhagymát és 2-3 evőkanál tejfölt is belekeverünk.
Egy kis
tepsit vékonyan kizsírozunk és finoman megszórjuk zsemlemorzsával.
A burgonya 3/4
részét felkarikázzuk, és a tepsi aljára pakoljuk, a megpucolt főtt tojásokat, felkockázzuk és a burgonyára szórjuk, ráborítjuk a darált húsos részt,
jól lenyomkodjuk.
A félretett
burgonyát, és a sajtot, kis kockára daraboljuk, aztán a maradék tejföllel
összekeverjük és darált húsra öntjük, egységesen eloszlatjuk rajta.
180-200
fokos sütőben, 40-50 perc alatt szépen összesütjük, megpirítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése