TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. február 20., péntek

Dijoni mustár és a szűz avagy A francia lehelet

Ismét egy olyan ételkreáció következik, amit százféle módon el lehet készíteni és mindenki a sajátját tartja az igazinak. 
Tarthatnák itt egy szép felsorolást, az ilyesmi ételekről, de nem teszem mert ahány ház annyi szokás, de lényeg illetve jellget adó anyag általában nem változik. 
Jelen esetben ez a Dijoni mustár és talán néni tejszín, aztán innen tovább (bizonyos „korlátokat” betartva) csak  a fantáziánk szab neki határokat.    
A Gastronomica oldalán találtam egy egész jó kis „összefoglalót” és imígyen...   
az hírös mustárokról itt olvashattok :)















DIJONI SZŰZÉRMÉK, PÓRÉVAL ÉS UBORKÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye
1 szál póréhagyma
1 db kígyóuborka
1-2 ek. dijoni mustár
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
liszt
kakukkfű
bors, só
(Az uborkából és a póréból ölég kisebb darab is, kb.20 centis ezt nem lehet szebben leírni) 
A szűzpecsenyét felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk.
A szeleteket, „tönköket” egy serpenyőben szépen elősütjük.
Közben a pórét felkarikázzuk, az uborkát 3-4 centire daraboljuk, aztán hosszában félbe, illetve négyben vágjuk, a magrészét eltávolítjuk (igény szerint hámozzuk); és még egyszer, elvágva, hasábkora daraboljuk.
Amikor hús szeletek kezdenek szép színt kapni, közé szórjuk az uborkát és a pórét, sózzuk, borozzuk és kakukkfűvel ízesítjük, felöntjük a borral, egyet forraljuk (1-2 perc) , belekeverjük a mustárt, majd a tejszínt és néhány perc alatt, gyenge lángon készre főzzük.
Köretként 25 dkg rizshez (vörös rizzsel kevert), már az elején, pirításkor kb. 5dkg sótlan földi mogyorót tettem.  
Csak 1 jó tanács: Dijoni mustár erősebb, csípősebb fajta, ezért, ha még nem ismerjük, fokozatosan adagoljuk, és a végén is keverhetünk az ételhez. A mustárokra is jellemző, hogy főzés során némileg enyhül az ízük.  


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése