Tarthatnák itt egy szép felsorolást, az ilyesmi ételekről, de nem teszem mert ahány ház annyi szokás, de lényeg illetve jellget adó anyag általában nem változik.
Jelen esetben ez a Dijoni mustár és talán néni tejszín, aztán innen tovább (bizonyos „korlátokat” betartva) csak a fantáziánk szab neki határokat.
A Gastronomica oldalán találtam egy egész jó kis „összefoglalót” és imígyen...
az hírös mustárokról itt olvashattok :)
DIJONI SZŰZÉRMÉK, PÓRÉVAL ÉS UBORKÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg szűzpecsenye
1 szál póréhagyma
1 db kígyóuborka
1-2 ek. dijoni mustár
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
liszt
kakukkfű
bors, só
(Az uborkából és a póréból ölég kisebb darab is, kb.20 centis ezt nem lehet szebben leírni)
A szűzpecsenyét felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk.
A szeleteket, „tönköket” egy serpenyőben szépen elősütjük.
Közben a pórét felkarikázzuk, az uborkát 3-4 centire daraboljuk, aztán hosszában félbe, illetve négyben vágjuk, a magrészét eltávolítjuk (igény szerint hámozzuk); és még egyszer, elvágva, hasábkora daraboljuk.
Amikor hús szeletek kezdenek szép színt kapni, közé szórjuk az uborkát és a pórét, sózzuk, borozzuk és kakukkfűvel ízesítjük, felöntjük a borral, egyet forraljuk (1-2 perc) , belekeverjük a mustárt, majd a tejszínt és néhány perc alatt, gyenge lángon készre főzzük.
Köretként 25 dkg rizshez (vörös rizzsel kevert), már az elején, pirításkor kb. 5dkg sótlan földi mogyorót tettem.
Csak 1 jó tanács: Dijoni mustár erősebb, csípősebb fajta, ezért, ha még nem ismerjük, fokozatosan adagoljuk, és a végén is keverhetünk az ételhez. A mustárokra is jellemző, hogy főzés során némileg enyhül az ízük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése