TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. február 3., kedd

Édeskömény és Laskagomba

Az édeskömény a mediterrán és közel-keleti konyha egyik alapvető és meghatározó alapanyaga.
Felhasználása sok oldalú; sütve, főzve, és nyersen is pompás ízt ad az ételeknek. 
Melegen kissé enyhül az „ánizsos” aromája, de még így is bámulatos ízhatás érhető el vele
(Nevezik ánizskapornak és vadánizsnak is.) 
Nagyon jól beilleszthető a diétás, fogyókúrás, étrendbe mert gyorsítja az anyagcserét, és segíti az emésztést, ráadásul még a kalóriatartalma is alacsony.
A gyógyítóhatását görcsoldóként és köhögés enyhítőként alkalmazzák.
Magjait kenyérfélékben illetve süteményekben is használják.
A laskagombák általában jó B-vitamin források, mert a többi gombához képest több bennük a B1-, B3-vitamin és folsav is.
A laskagomba gyógyászati alkalmazása mára már magalapozott.  
„A Rómaiak a gombát az istenek eledelének hívták, míg a Kínaiak az élet elixírjének tartották.”(Wikipédia)
A világ termesztett gombái közül első helyen a csiperke áll amelyből hozzávetőlegesen 2 millió tonna terem;  a laska- és a shitake fajtákból, becsülve 1-1 millió. 

   












GRILLEZETT SERTÉSKARAJ,
   ÉDESKÖMÉNNYEL ÉS LASKAGOMBÁVAL 
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
30 dkg laskagomba
1 szép édeskömény
1 db citrom
olívaolaj
bors, só
Köretnek burgonyát főztem; na de hogy!?
A sertésakarajt felszeleteljük, kissé megklopfoljuk, megszórjuk borssal és egy fél citromlével elkavart olívaolajjal betapicskoljuk, be pácoljuk, majd 3-4 órán át pihentetjük. Megsózzuk és grillen, grillserpenyőben szépen megsütjük. Tálalásig melegen tartjuk.
Az édesköményt felszeleteljük.
A laskagombát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, olívaolajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt édesményt sózzuk, borsozzuk és felöntjük annyi vízzel ami ellepi és kíván puhaságúra pároljuk, az utolsó pillanatokban aprított petrezselymet szórunk közé és pár csepp citromlével még pikánsabbá tehetjük. 
Tálaláskor as szeletekre halmozzuk.














Köretnek megpucolt burgonyát főztem, de a vizébe szórtam 1-2 db babérlevelet, sót, borsot és a tetejére egy kiskanál fűszerpaprikát hintettem.
Ez kérem nem véletlen történt, ugyanis a Mamikámtól tanultan, levest készítettem a burgonya főzővizéből, fokhagymás rántással és sok-sok  cérnametélttel.  

 

 
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése