Az édeskömény a mediterrán és közel-keleti konyha egyik alapvető és meghatározó alapanyaga.
Felhasználása sok oldalú; sütve, főzve, és nyersen is pompás ízt ad az ételeknek.
Melegen kissé enyhül az „ánizsos” aromája, de még így is bámulatos ízhatás érhető el vele.
(Nevezik ánizskapornak és vadánizsnak is.)
Nagyon jól beilleszthető a diétás, fogyókúrás, étrendbe mert gyorsítja az anyagcserét, és segíti az emésztést, ráadásul még a kalóriatartalma is
alacsony.
A gyógyítóhatását görcsoldóként és köhögés enyhítőként alkalmazzák.
Magjait kenyérfélékben illetve süteményekben is használják.
A laskagombák általában jó B-vitamin források, mert a többi gombához képest több bennük a B1-,
B3-vitamin és folsav is.
A laskagomba gyógyászati alkalmazása mára már magalapozott.
„A Rómaiak a gombát az istenek eledelének hívták, míg a Kínaiak az élet
elixírjének tartották.”(Wikipédia)
A világ termesztett gombái közül első helyen a csiperke áll amelyből hozzávetőlegesen 2 millió tonna terem; a laska- és a shitake fajtákból, becsülve 1-1 millió.
GRILLEZETT SERTÉSKARAJ,
ÉDESKÖMÉNNYEL ÉS LASKAGOMBÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
30 dkg laskagomba
1 szép édeskömény
1 db citrom
olívaolaj
olívaolaj
bors, só
Köretnek burgonyát főztem; na de hogy!?
A sertésakarajt felszeleteljük, kissé megklopfoljuk, megszórjuk borssal és egy fél citromlével elkavart olívaolajjal betapicskoljuk, be pácoljuk, majd 3-4 órán át pihentetjük. Megsózzuk és grillen, grillserpenyőben szépen megsütjük. Tálalásig melegen tartjuk.
Az édesköményt felszeleteljük.
A laskagombát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, olívaolajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt édesköményt sózzuk, borsozzuk és felöntjük annyi vízzel ami ellepi és kíván puhaságúra pároljuk, az utolsó pillanatokban aprított petrezselymet szórunk közé és pár csepp citromlével még pikánsabbá tehetjük.
Tálaláskor a hús szeletekre halmozzuk.
Köretnek megpucolt burgonyát főztem, de a vizébe szórtam 1-2 db babérlevelet, sót, borsot és a tetejére egy kiskanál fűszerpaprikát hintettem.
Ez kérem nem véletlen történt, ugyanis a Mamikámtól tanultan, levest készítettem a burgonya főzővizéből, fokhagymás rántással és sok-sok cérnametélttel.
A sertésakarajt felszeleteljük, kissé megklopfoljuk, megszórjuk borssal és egy fél citromlével elkavart olívaolajjal betapicskoljuk, be pácoljuk, majd 3-4 órán át pihentetjük. Megsózzuk és grillen, grillserpenyőben szépen megsütjük. Tálalásig melegen tartjuk.
Az édesköményt felszeleteljük.
A laskagombát megtisztítjuk, csíkokra vágjuk, olívaolajon lepirítjuk, majd hozzáadjuk a felszeletelt édesköményt sózzuk, borsozzuk és felöntjük annyi vízzel ami ellepi és kíván puhaságúra pároljuk, az utolsó pillanatokban aprított petrezselymet szórunk közé és pár csepp citromlével még pikánsabbá tehetjük.
Tálaláskor a hús szeletekre halmozzuk.
Köretnek megpucolt burgonyát főztem, de a vizébe szórtam 1-2 db babérlevelet, sót, borsot és a tetejére egy kiskanál fűszerpaprikát hintettem.
Ez kérem nem véletlen történt, ugyanis a Mamikámtól tanultan, levest készítettem a burgonya főzővizéből, fokhagymás rántással és sok-sok cérnametélttel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése