TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. február 16., hétfő

Gombástészta rukkolával avagy Leértékelt hangulatban

Isten az atyám, hogy a soron következő étkemben, a tésztán és a fűszereken kívül, mindent ma reggel vásároltam, valószínű a múlt heti megmaradt árukból, AKCIÓsan, leértékelve.
Ebben kérem szépen, nincs semmi különleges; sokan csináljuk ezt (és egyre többen - asszem ez nem vicces).
Amit viszont kiemelnék most az a gomba
Illetve a 4-5,  de akár több napos gomba (sampipi :) ) ami már nem olyan szép. 
A leginkább szembetűnőbb „hibája” a nagyon megbarnult, elfeketedett kalap alján elhelyezkedő lemezkék és a külső héja is barnás.
Ezektől viszont még nem kell megijedni, a külső héját lelehet húzni, ami a friss, hófehér, roppanós Chamignonnál nem kötelező!  A belső lemezkéket, pedig kilehet vágni, hogy az étel ne feketedjen el.
És garantáltan (ezt nem csak én mondom), markánsabb, gombásabb íze van!
Tehát ne mindig és mindenben a szemünkkel döntsünk.
Természeten nem a végletekbe kell gondolkodni, bár sokszor ilyent is látni a polcokon.   
Mondjuk az is igaz, hogy banánban is a szépet szeretjük, és nem az édeset :)
Őrültségemből eredően, engem nem zavart az, hogy kissé feketébb árnyalatot kapott ez a kis egyszerű tésztaételem, sőt...

  
FUSILLI, FEKETE MACSKA MÓDRA
Hozzávalók:
30 dkg fusilli (nekem most szép nagy méretű állt rendelkezésemre)
40-50 dkg gomba
1 szál póréhagyma
10 dkg sárgarépa
2 ger. fokhagyma
10-12 db fekete olívabogyó
2 marokra való ruccola 
majoránna
bors, só
vaj
A tésztát kifőzzük.
Ezalatt -
A póréhagymát apró kockákra vágva, vajon megpároljuk; közben a gombát is kis kockákra daraboljuk és hagymához adjuk. Az olívabogyót felkarikázzuk, a tisztított sárgarépát akkor darabokra vágjuk mint a tészta és burgonyahámozóval hosszában, szép vékonyra szeleteljük, aztán ez is mehet bele, sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük, kevéske víz hozzáadásával puhára főzzük. 
Amennyire lehet a levét elpároljuk..
A  fokhagymát felaprítjuk és az utolsó pillanatban adjuk a gombás raguhoz, majd beleforgatjuk a tésztát.
A tűzről már levéve, de még forrón, egy kis darabka vajjal és az időközben felaprított ruccolával alaposan összeforgatjuk. 






Ha lett volna a boltban akciós sonka vagy tejszín valószínűleg az is belekerült volna .   





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése