Egy korábbi bejegyzésemben (nem is olyan régen) említettem, hogy egészentökjó-húdemegkedvetem a kölest, mondhatnám ez egy jó találkozás volt.
A napokban egy nívós BOLT jóvoltából találkoztam először Portobello gombával, ami nem más mint egy nagyra, nagyon nagyra nőtt csiperke. Szembetűnő méretének köszönhetően kiválóan alkalmas töltésre és grillezésre.
Tegnapi hamvazásom alkalmával természetesen a portobello-t, kölessel töltöttem meg, és mondhatom ez egy szerencsés, nagy találkozás volt 😉
KÖLESSEL TÖLTÖTT PORTOBELLO GOMBA
Hozzávalók:
4 db
portobello gomba (8-10dkg/darab)
10 dkg köles
2 ger.
fokhagyma
5 dkg reszelt
sajt
petrezselyemzöldje
bors, só
zsemlemorzsa
salátafélék
Elkészítjük
a kölest.
A kölest egy
szűrő segítségével, alaposan átmossuk, átöblítjük, majd 3,5 deciliter forrásban
levő enyhén sós vízben borítjuk, elkeverjük, a tüzet levesszük a lehető
leggyengébbre, majd a rizshez hasonlatos módon készre főzzük, készre pároljuk.
A portobello
gombák kalapját megtisztítjuk, a tönkrészüket kivágjuk, felaprítjuk, és
olívaolajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, az utolsó pillanatokban, szintén
felaprított fokhagymával ízesítjük.
A megpirult
gombaszárat a köleshez adjuk, oregánóval és petrezselyemzölddel fűszerezzük, aztán
alaposan összekeverjük.
A gombák
kalapjait egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, finoman meglottyintjuk
olívaolajjal, picikét megsózzuk, megborsozzuk, majd szépen beleadagoljuk, a
gombás-köleskását, a tetejükre pedig reszelt sajtot halmozunk.
Ugyi már
említettem, hogy az ilyesmi reszelt sajtos csodák tetejére én egy csipetnyi
zsemlemorzsát is hintek, a szebb pirulás érdekében; de ez természetesen nem
kötelező.
200 fokos
sütőben 20-25 perc alatt összesütjük, megpirítjuk; kedvünkre való salátafélékkel
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése