TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. március 7., csütörtök

Portobello és köles avagy A nagy találkozás

Egy korábbi bejegyzésemben (nem is olyan régen) említettem, hogy egészentökjó-húdemegkedvetem a kölest, mondhatnám ez egy jó találkozás volt.
A napokban egy nívós   BOLT  jóvoltából találkoztam először Portobello gombával, ami nem más mint egy nagyra, nagyon nagyra nőtt csiperke. Szembetűnő méretének köszönhetően kiválóan alkalmas töltésre és grillezésre.
Tegnapi hamvazásom alkalmával természetesen a portobello-t, kölessel töltöttem meg, és mondhatom ez egy szerencsés, nagy találkozás volt 😉












KÖLESSEL TÖLTÖTT PORTOBELLO GOMBA
Hozzávalók:
4 db portobello gomba (8-10dkg/darab)
10 dkg köles
2 ger. fokhagyma
5 dkg reszelt sajt
petrezselyemzöldje
bors, só
zsemlemorzsa
salátafélék
Elkészítjük a kölest.
A kölest egy szűrő segítségével, alaposan átmossuk, átöblítjük, majd 3,5 deciliter forrásban levő enyhén sós vízben borítjuk, elkeverjük, a tüzet levesszük a lehető leggyengébbre, majd a rizshez hasonlatos módon készre főzzük, készre pároljuk.
A portobello gombák kalapját megtisztítjuk, a tönkrészüket kivágjuk, felaprítjuk, és olívaolajon megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk, az utolsó pillanatokban, szintén felaprított fokhagymával ízesítjük.
A megpirult gombaszárat a köleshez adjuk, oregánóval és petrezselyemzölddel fűszerezzük, aztán alaposan összekeverjük.










A gombák kalapjait egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, finoman meglottyintjuk olívaolajjal, picikét megsózzuk, megborsozzuk, majd szépen beleadagoljuk, a gombás-köleskását, a tetejükre pedig reszelt sajtot halmozunk.
Ugyi már említettem, hogy az ilyesmi reszelt sajtos csodák tetejére én egy csipetnyi zsemlemorzsát is hintek, a szebb pirulás érdekében; de ez természetesen nem kötelező.
200 fokos sütőben 20-25 perc alatt összesütjük, megpirítjuk; kedvünkre való salátafélékkel tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése