De, ha már egészség, akkor talán amit a legfontosabb megemlítenünk, a tápanyagértéke mellet (sőt), hogy a benne található szénhidrát, nem keményítő, hanem egy folyékony rost, az inulin, amit szervezetünk nem képes megemészteni, ezért a bélbaktériumok hasznos tápanyaga. Az inulin jó hatással van a bélflórákra, és erősíti az emésztőrendszert, de még a vércukorszintet is rednen tartja. Egy aprócska "hátránya" lehet..., de hát, valamit valamiért.
Érdemes utána olvasni...
Érdemes utána olvasni...
CSICSÓKÁS-GORGONZOLÁS
LEPÉNYKE
Hozzávalók:
1 cs. leveles
tészta (275g-kb.38x25 cm) lehetőleg előhűtött és nem fagyasztott
40 dkg
csicsóka
½ fej
vöröshagyma
10 dkg
kolozsvári szalonna
5 dkg
Gorgonzola sajt
1 db tojás
1 dl tejszín
oregánó
bors, só
A vöröshagymát,
a szalonnát felkockázzuk és egy kevés zsiradék hozzáadásával, üvegesre sütjük.
A csicsókát
megtisztítjuk, 1 centis kockákra daraboljuk, majd hozzáadjuk a
szalonnás-hagymához, egy-két percig így együtt pirítjuk, aztán felöntjük 1 deci
vízzel és lényegében teljesen elfőzzük a levét (Ez körülbelül 5 perc, ennyi idő
elegendő a csicsókának; nem baj, ha picit roppanósnak érezzük, mert még a sütés
közben is fog puhulni.)
Amikor már
minimális lé van alatta, belemorzsoljuk a Gorgonzolát
amit kevergetve beleolvasztunk; ezután levesszük a
tűzről, hadd hűljön egy kicsit.
A tojást és a tejszínt öszzehabarjuk, pici sóval, borssal és oregánóval ízesítjük, majd alaposan belekeverjük a már nem forró csicsókába.
A tojást és a tejszínt öszzehabarjuk, pici sóval, borssal és oregánóval ízesítjük, majd alaposan belekeverjük a már nem forró csicsókába.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A leveles
tésztát kiterítjük, aztán felvágjuk úgy, hogy egy négyzetet és négy egyforma
keskeny csíkot kapjunk.
Ezután a keskeny
csíkokat félbehajtjuk, a tészta négyzet széleit, az ujjunkkal kicsikét bevizezzük,
meg nedvesítjük, és a csíkokat rátapasztva, peremet készítünk, az lapját pedig egy
villával megböködjük.
Amikor ezzel
is megvagyunk, kb.10 percig elősütsük, hogy egy kis tartása legyen az
alapunknak, ha a lap kicsit felhólyagosodna, bátran tördeljük meg.
A meghűlt
csicsókás tölteléket ráöntjük az elősütött alapra, egységesen eloszlatjuk, majd a sütőbe visszatolva
nagyjából 15 perc alatt szépen megsütjük.
Ez az adag
nem „nagy mennyiség”, de szerintem egy fincsi vacsorának, 4 főre megfelel,
esetleg valamiféle friss salátával kiegészítve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése