TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. március 12., kedd

Csicsóka és Gorgonzola avagy Egészségemre

Valamikor már írtam a csicsóka egészségességéről, de mivel napokban ismét szóba került, hama-hama be is szereztem egy jó adagot, mert fő az egészség, és ki tudja még mi minden fő-, főhet belőle 😉 😁
De, ha már egészség, akkor talán amit a  legfontosabb megemlítenünk, a tápanyagértéke mellet (sőt), hogy a benne található szénhidrát, nem keményítő, hanem egy folyékony rost, az inulin, amit szervezetünk nem képes megemészteni, ezért a bélbaktériumok hasznos tápanyaga. Az inulin jó hatással van a bélflórákra, és erősíti az emésztőrendszert, de még a vércukorszintet is rednen tartja. Egy aprócska "hátránya" lehet..., de hát, valamit valamiért.
Érdemes utána olvasni...















CSICSÓKÁS-GORGONZOLÁS LEPÉNYKE
Hozzávalók:
1 cs. leveles tészta (275g-kb.38x25 cm) lehetőleg előhűtött és nem fagyasztott
40 dkg csicsóka
½ fej vöröshagyma
10 dkg kolozsvári szalonna
5 dkg Gorgonzola sajt
1 db tojás
1 dl tejszín
oregánó
bors, só
A vöröshagymát, a szalonnát felkockázzuk és egy kevés zsiradék hozzáadásával, üvegesre sütjük.
A csicsókát megtisztítjuk, 1 centis kockákra daraboljuk, majd hozzáadjuk a szalonnás-hagymához, egy-két percig így együtt pirítjuk, aztán felöntjük 1 deci vízzel és lényegében teljesen elfőzzük a levét (Ez körülbelül 5 perc, ennyi idő elegendő a csicsókának; nem baj, ha picit roppanósnak érezzük, mert még a sütés közben is fog puhulni.)
Amikor már minimális lé van alatta, belemorzsoljuk a Gorgonzolát amit kevergetve beleolvasztunk; ezután levesszük a tűzről, hadd hűljön egy kicsit.
A tojást és a tejszínt öszzehabarjuk, pici sóval, borssal és oregánóval ízesítjük, majd alaposan belekeverjük a már nem forró csicsókába.












A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A leveles tésztát kiterítjük, aztán felvágjuk úgy, hogy egy négyzetet és négy egyforma keskeny csíkot kapjunk.











Ezután a keskeny csíkokat félbehajtjuk, a tészta négyzet széleit, az ujjunkkal kicsikét bevizezzük, meg nedvesítjük, és a csíkokat rátapasztva, peremet készítünk, az lapját pedig egy villával megböködjük.











Amikor ezzel is megvagyunk, kb.10 percig elősütsük, hogy egy kis tartása legyen az alapunknak, ha a lap kicsit felhólyagosodna, bátran tördeljük meg.











A meghűlt csicsókás tölteléket ráöntjük az elősütött alapra, egységesen eloszlatjuk, majd a sütőbe visszatolva nagyjából 15 perc alatt szépen megsütjük.











Ez az adag nem „nagy mennyiség”, de szerintem egy fincsi vacsorának, 4 főre megfelel, esetleg valamiféle friss salátával kiegészítve.
Igen, ez is, mint minden hasonló étek, ha már pár percet pihent, könnyebben szeletelhető, vágható.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése