TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. március 6., szerda

Burgonya és sajt avagy Amikor hamvazok szerdán

Szóval tegnap szerdán, amikor nekiálltam hamvazni, készítettem egy isten finom kölessel töltött portobello gombát, de ez legyen a holnapi meglepi...
Szóval amikor fogyasztottam ezt a isteni köle  holnapi meglepit, csak úgy eszembe jutott a burgonyafánk, ami eddig csak egyszer szerepelt a receptjeim közt, pedig valamikor viszonylag sokszor fogyasztottuk vacsorára, és amit én kihűlve jobban szeretem. Mártogattuk fokhagymás-tejfölbe, paradicsommártásba, és volt amikor tökmagolajos savanyú káposztával toltuk magunkba 😁 
Ma pedig egy finom kéksajt mártást készítettem hozzá... mert ha már egyszer eszembe jutott, nem bírtam megállni, hogy délután ne készítsem el; és este hidegen! ne ezzel zárjam a napot 😉















BURGONYAFÁNK-HIDEGEN,
 EGYSZERŰ KÉKSAJT MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
a fánkhoz-
25 dkg burgonya
15 dkg liszt
1 db tojás
1,5 dkg élesztő
1 dl tej
szerecsendió
kristálycukor
bors, só
A burgonyát héjában megfőzzük; megpucoljuk; burgonyanyomóval áttörjük és kihűtjük.
Az élesztőt, 1 dl kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.
Ezután kihűlt, áttört burgonyához hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a felfutott élesztőt, sóval, borssal és egy kis frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Egy fakanállal alaposan összedolgozzuk, letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát (átkeverés, átdagasztás nélkül), olajba mártott evőkanállal forró zsiradékba szaggatjuk...











...és szép pirosra sütjük.











a mártáshoz-
10 dkg kéksajt (Danablu, Márvány, Gorgonzola, Stilton, Roquefort)
1 dl víz
1 dl tejszín
A vizet felforraljuk, majd belemorzsoljuk a sajtot, és amikor a már felolvadt, hozzáadjuk és összeforraljuk a tejszínnel.
TUDTAD: A kéksajtokat gyakorta említjük roquefort névnen, pedig a Roquefort csak egy  francia kéksajt fajta, ami ráadásul juhtejből készül.






2 megjegyzés: