Hát, én má' csak ijen vagyok, pontos jével.
Talán néhányotoknak ismerős a dolog:
Beugrok a boltba tejért, de akkor már veszek egy kis ezt, meg azt is. Ja! az nem is olyan fontos, akkor azt mégsem..., de mégis... stb... és a végére lesz X ezer forintos a számlája
(Hopp, a tejet meg elfelejtettem.)
Lehet, hogy rossz felé vettem az irányt a kenyerek és egyéb kívánatos pékárukon való átevickélésem után (hiába mondták - le ne térjek a sárga útról) de, el kellett haladnom a húsos pult előtt. Ezzel még nem is volna baj ha, nem kacsintott volna rám egy gyönyörű, mosolygós, csodálatosan vöröslő, csókolni való, marhacomb darabka, aki szinte kiáltozott, hogy minden áron haza jönne velem...
Na mindegy, legalább a blokkom AP kódjával regisztrálhatok a nyereményjátékra, és lehet, hogy a büntiből, ajándék lesz 😁
TEJFÖLÖS-TÁRKONYOS
MARHAHÚS,
PIRÍTOTT
HAGYMÁS-PULISZKÁVAL
1 kg
marhacomb vagy lapocka
30 dkg
vöröshagyma
4-5 ek.
mustár
1 p. tejföl
(175g)
2-3 ek.
liszt
őrölt kömény
tárkony
bors, só
a
puliszkához:
40 dkg
kukoricaliszt
1 l víz
1 kisebb fej
vöröshagyma
só
zsír
A marhahús
felkockázzuk, egy tálba rakjuk, megszórjuk borssal, tárkonnyal, 4-5 evőkanálnyi
mustárt adunk hozzá, és alaposan összefogatjuk, majd 1-2 kanálnyi olajat is hozzákeverünk; egy egész napig hűtőben érleljük.
A
vöröshagymát felkockázzuk, üvegesre sütjük, hozzáadjuk a húst, és amikor a hús elveszti
nyers színét, megsózzuk, köménnyel ízesítjük, és vízzel felöntögetve, pörkölt
módján puhára főzzük.
Amikor a hús
elérte a kívánt puhaságot, tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük.
Közben 1
liter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni.
Amikor már
kezd gőzölögni, de még nem forr, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és
folyamatos!!! kevergetéssel legalább 3 percig főzzük, pufogtatjuk; lehúzzuk a
tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel és 25-30 percig (lehet több is)
saját gőzében pihentetjük.
Egy serpenyőben zsírt hevítünk, és tálalás
előtt, a puliszkát olvasztott zsírba mártott evőkanál segítségével beleszaggatjuk, és elkezdjük pirítani (mint a dödöllét, vagy a hajdina
gánicát) a pirítás vége felé, apróra vágott vöröshagymát szórunk közé, amivel
szépen összepirítjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése