TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. november 15., csütörtök

Marha és tejföl avagy Tudom,...de én má' csak ilyen vagyok

Valószínűnek tartom, hogy mai ebédemen, lesz aki "meglepődik" ... picit én is 😏
Hát, én má' csak ijen vagyok, pontos jével.
Talán néhányotoknak ismerős a dolog:
Beugrok a boltba tejért, de akkor már veszek egy kis ezt, meg azt is. Ja! az nem is olyan fontos, akkor azt mégsem..., de mégis... stb... és a végére lesz X ezer forintos a számlája
(Hopp, a tejet meg elfelejtettem.)
Lehet, hogy rossz felé vettem az irányt a kenyerek és egyéb kívánatos pékárukon való átevickélésem után  (hiába mondták - le ne térjek a sárga útról) de, el kellett haladnom a húsos pult előtt. Ezzel még nem is volna baj ha, nem kacsintott volna rám egy gyönyörű, mosolygós,  csodálatosan vöröslő, csókolni való, marhacomb darabka, aki szinte kiáltozott, hogy minden áron haza jönne velem...


Na mindegy,  legalább a blokkom AP kódjával regisztrálhatok a nyereményjátékra, és lehet, hogy a büntiből, ajándék lesz 😁














TEJFÖLÖS-TÁRKONYOS MARHAHÚS,
  PIRÍTOTT HAGYMÁS-PULISZKÁVAL
1 kg marhacomb vagy lapocka
30 dkg vöröshagyma
4-5 ek. mustár
1 p. tejföl (175g)
2-3 ek. liszt
őrölt kömény
tárkony
bors, só
a puliszkához:
40 dkg kukoricaliszt
1 l víz
1 kisebb fej vöröshagyma
zsír
A marhahús felkockázzuk, egy tálba rakjuk, megszórjuk borssal, tárkonnyal, 4-5 evőkanálnyi mustárt adunk hozzá, és alaposan összefogatjuk, majd 1-2 kanálnyi olajat is hozzákeverünk;  egy egész napig hűtőben érleljük.
A vöröshagymát felkockázzuk, üvegesre sütjük, hozzáadjuk a húst, és amikor a hús elveszti nyers színét, megsózzuk, köménnyel ízesítjük, és vízzel felöntögetve, pörkölt módján puhára főzzük.
Amikor a hús elérte a kívánt puhaságot, tejfölből és lisztből készült habarással besűrítjük.
Közben 1 liter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni.
Amikor már kezd gőzölögni, de még nem forr, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!! kevergetéssel legalább 3 percig főzzük, pufogtatjuk; lehúzzuk a tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel és 25-30 percig (lehet több is) saját gőzében pihentetjük.
Egy serpenyőben zsírt hevítünk, és tálalás előtt, a puliszkát olvasztott zsírba mártott evőkanál segítségével beleszaggatjuk, és elkezdjük pirítani (mint a dödöllét, vagy a hajdina gánicát) a pirítás vége felé, apróra vágott vöröshagymát szórunk közé, amivel szépen összepirítjuk.
(Egyszerre túl sokat ne pirítsunk, csak annyit, ami kényelmesen elfér a serpenyőben.)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése