Én így...
ORJALEVES
Hozzávalók:
80 dkg karajcsont (nem baj, ha húsos)
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyem
1 szál szárzeller
1 db vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
1 db paprika
1 db paradicsom
8-10 szem egész bors
2-3 szem szegfűszeg
1 db kisebb babérlevél
1 kk. egész kömény
1 kk. lestyán (vagy 2-3 levél friss)
1 kk. fűszerpaprika
1 kk. fűszerpaprika
2,5 l víz
só
Egy nagy fazékba pakoljuk a megmosott húsos karajcsontokat felöntjük a
vízzel és közepes lángon egyet forralunk rajta, a keletkező habot leszedjük.
Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és a csontok mellé szórjuk őket, a
vöröshagymán a belső vörös héjat nyugodtan rajt hagyhatjuk, ettől is színt kap a
levesünk, a lángot levesszük a legkisebbre, épphogy csak gyöngyözve forrjon.
Aztán a fűszereket is beletesszük és megsózzuk; a tetejére ráhintünk egy kávéskanálnyi fűszerpaprikát.
2,5-3 óráig szép lassan, gyöngyözve főzzük, illetve addig amíg a csontokat simán az
ujjainkkal ki nem tudjuk húzni.
Finom, házi cérnametélttel, és ízlés szerint erős paprikával kínáljuk.
A csontokról lecsipkedett húst a levesbe tehetjük, vagy külön tormával
is fogyaszthatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése