TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. november 20., kedd

Kalács és a muszáj avagy Ha kell, hát kell

Sajnos el kell mondanom, és mindig el is mondom, hogy nem tartozom a túlzott édesség, süti, desszert rajongók közé...
Amikor viszont ilyesmit kérnek tőlem, akkor nincs mese, nagy úr a muszáj!
Szintén említettem már egynehányszor, -ha kell, hát kell- és ilyenkor a legegyszerűbb módon előkeresek valami régebbi, jól bevált alaptésztát és bátran megvariálom...
Naná, hogy ez a kalács is így készült
Frappáns nevét pedig formájának köszönheti... és ez nekem annyira tetszik, hogy az csak na!😁














BARACKLEKVÁROS
   PÓLYAKALÁCS
Hozzávalók:
45 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 dl tej
1 + 1 db tojás
5 dkg. vaj
3 ek cukor
1 cs. vaníliás cukor
1 kk. só
8-10 ek. baracklekvár
5 dkg aszalt barack
2 ek. kekszmorzsa
A 2 deciliter, langyos (kézmeleg) tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Közben egy tálban, a liszttel elkeverjük egy csapott kávéskanálnyi sót és a vaníliás cukrot; a közepébe mélyedést készítünk, beleütünk 1 db tojást, hozzáborítjuk a felfutott élesztőt, és alaposan összedagasztjuk.
(Ez a tészta is, mint általában a kelt tésztáim, eléggé, könnyű, laza, eleinte „tapadós” állagúak, ezért egy erősebb keverőkanállal kezdem a dagasztását, és amikor átválok kézre, akkor is mindig, -ha kell többször is- a kezemet lisztezem és nem a tésztára szórók lisztet, hogy ezzel is kikerüljem azt, hogy túl lisztezzem a tésztát !!!)
A bedagasztott tésztánkat két cipóra osztjuk és langyos helyen, letakarva, duplájára kelesztjük.
Az aszalt barackot kis kockákra daraboljuk, és beáztatjuk, hogy felpuhuljon; ha a barack áztató vizébe egy kis rum, esetleg pálinka kerül, Isten az atyám, hogy nem fogjuk megbánni, de természetesen ez szabadon választott.
A vajat felolvasztjuk, de nem forraljuk!
A sütőt 180 fokra bemelegítjük.
Amikor a cipóink megkeltek, félcenti vastagra kinyújtjuk őket, egy evőkanál segítségével rájuk kenjük az olvasztott vajat, de a széleinél 1,5-2 centit szárazon hagyunk.











Ezután szépen feltekerjük a megkent tésztákat, mint a bejglit, majd a végeit jobbról-balra és balról jobbra felhajtjuk és ismét megkelesztjük.










Az újra megkelt tésztánkat egy lisztezett deszkán kb.25-40 centis téglalapra kinyújtjuk, a közepét megkenjük 4-5 kanál lekvárral, rászórjuk a jól lecsepegtetett aszalt barack felét, és finoman meghintjük 1 kanál kekszmorzsával.










A tészta szabadon maradt széleit ferdén -a lekváros részig- bevagdossuk, majd szépen, visszahajtogatjuk egymásra, mintha fonást készítenénk (nem kell túl szorosra) ; ha ezzel is megvagyunk, bátran megigazgatjuk a kalácsunkat, és egy határozott mozdulattal átemeljük a tepsire; a másik tésztával ugyanígy járunk el.












A kalácsok tetejét egy felvert tojással megkenjük; ismét kelesztjük legalább 20-25 percig, hogy a tészta magához térjen, és az előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szépen megsütjük.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése