Az elmúlt időszakban viszonylag sokat kellett foglalkoznom sütimüti-édimédi-haminyami- izémizével.
Hármat készítettem is, ebből egyet mát láttatok, a többit majd szépen adagolom 😁
Messze álljon tőlem a panasz, de el tudjátok képzelni, milyen jó dolog, úgy sütire összpontosítani, hogy közben folyamatosan a szemed előtt leng a nagy igazság:
EGYSZERŰ KÖMÉNYES POGÁCSA
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg vaj
3 ek. tejföl
1 db tojás
2 dl tej
3,5 dkg élesztő
1 ek.
kristálycukor
1 tk. őrölt kömény
egész kömény
só
Az élesztőt
kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.
A liszttel
elmorzsoljuk a vajat, megsózzuk, belekeverjük az őrölt köményt.
A tojást
szétválasztjuk; a liszthez adjuk a sárgáját és a tejfölt, valamint a felfuttatott élesztőt, majd összedagasztjuk,
letakarva, langyos helyen 25-30 percig kelesztjük, aztán kinyújtjuk,
meghajtogatjuk és ismét letakarva, duplájára kelesztjük.
-Megint elmondom,
könnyű, laza a tészta, szükség szerint a kezünket lisztezzük, ha kell többször
is, és ne a tésztához borítsunk lisztet. –
A sütőt
bemelegítjük 200 fokra.
A megkelt
tésztánkat kb. 2 centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, majd 5 centis
szaggatóval kiszaggatjuk, tepsire pakoljuk (ajánlatos a sütőpapír használata! -nem kell tepsit mosni-😇), a tojásfehérjével megkenegetjük a
tetejüket, megszórjuk egész köménnyel.
Újabb 25-30
percig, így a tepsiben, pihentetjük, kelesztjük, közben a sütőt bemelegítjük
200 fokra.
A megkelt
pogácsáinkat, az előmelegített sütőben 20 perc alatt szépen megsütjük.
Ebből a
mennyiségből 30 db is kijöhet, csak az a baj, hogy viszonylag hamar fogy…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése