TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2018. november 27., kedd

Pogácsa és kömény avagy Volt, nincs

Az elmúlt időszakban viszonylag sokat kellett foglalkoznom sütimüti-édimédi-haminyami- izémizével.
Hármat készítettem is, ebből egyet mát láttatok, a többit majd szépen adagolom 😁
Messze álljon tőlem a panasz, de el tudjátok képzelni, milyen jó dolog, úgy sütire összpontosítani, hogy közben folyamatosan a szemed előtt leng a nagy igazság:
LEGJOBB SÜTI A POGÁCSA!
















EGYSZERŰ KÖMÉNYES POGÁCSA
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg vaj
3 ek. tejföl
1 db tojás
2 dl tej
3,5 dkg élesztő
1 ek. kristálycukor
1 tk. őrölt kömény
egész kömény
Az élesztőt kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.
A liszttel elmorzsoljuk a vajat, megsózzuk, belekeverjük az őrölt köményt.
A tojást szétválasztjuk; a liszthez adjuk a sárgáját és a tejfölt, valamint a felfuttatott élesztőt, majd összedagasztjuk, letakarva, langyos helyen 25-30 percig kelesztjük, aztán kinyújtjuk, meghajtogatjuk és ismét letakarva, duplájára kelesztjük.
-Megint elmondom, könnyű, laza a tészta, szükség szerint a kezünket lisztezzük, ha kell többször is, és ne a tésztához borítsunk lisztet. –
A sütőt bemelegítjük 200 fokra.
A megkelt tésztánkat kb. 2 centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, majd 5 centis szaggatóval kiszaggatjuk, tepsire pakoljuk (ajánlatos a sütőpapír használata! -nem kell tepsit mosni-😇), a tojásfehérjével megkenegetjük a tetejüket, megszórjuk egész köménnyel.
Újabb 25-30 percig, így a tepsiben, pihentetjük, kelesztjük, közben a sütőt bemelegítjük 200 fokra.
A megkelt pogácsáinkat, az előmelegített sütőben 20 perc alatt szépen megsütjük.
Ebből a mennyiségből 30 db is kijöhet, csak az a baj, hogy viszonylag hamar fogy…
Borozáshoz, sörözéshez, üdítő mellé, vagy csak simán indok nélkül…










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése